Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Prażony sernik na cieście dyniowym przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo aromatyczny smażony sernik cynamonowy na wilgotnym cieście dyniowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
257
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto dyniowe
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
100
g
cukru
(½ szklanki)
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
0,5
łyżeczki
soli
400
g
puree z dyni
240
ml
oleju
4
jajka
(rozmiar L)
mleko
(opcjonalnie - do konsystencji)
składniki na sernik prażony
1
kg
twarogu
(na serniki)
4
jajka
(rozmiar L)
200
g
masła
200
g
cukru
(1 szklanka)
2
opakowania
budyniu
(waniliowego - na pół litra mleka każdy)
200
ml
mleka
1-2
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić prażony sernik na cieście dyniowym krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie ciasta dyniowego
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (góra/dół) albo 170℃ (termoobieg).
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.
250 g mąki pszennej,
100 g cukru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki na ciasto.
400 g puree z dyni,
240 ml oleju,
4 jajka
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - jeśli masz problem z dobrym połączeniem składników, to dodaj odrobinę mleka.
mleko
Przelej ciasto do przygotowanej formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
Ostrym nożem zetnij wybrzuszony wierzch, tak aby otrzymać płaskie ciasto.
Ścięte ciasto zmiksuj lub porządnie pokrusz na okruszki.
Pozostałe ciasto przetnij na dwa blaty.
Dolny blat ciasta ponownie umieść razem z papierem do pieczenia w formie do pieczenia.
Krok 2 - przygotowanie prażonego sernika cynamonowego
W dużym garnku rozpuść masło, wsyp cukier i podgrzej razem, aż cukier się rozpuści.
200 g masła,
200 g cukru
Dodaj do garnka twaróg i wymieszaj.
1 kg twarogu
Dodaj pojedynczo (!) jajka i po każdym dokładnie wymieszaj masę.
4 jajka
Dodaj do masy cynamon - zależnie jak bardzo chcesz mieć cynamonowy dodaj 1 lub 2 łyżeczki (ja użyłam 2).
1-2 łyżeczki cynamonu
Wstaw ponownie garnek z masą sernikową do gotowania i gotuj aż masa będzie gorąca.
Zmieszaj razem budynie z mlekiem.
2 opakowania budyniu,
200 ml mleka
Wlej budyń do masy sernikowej i dobrze wymieszaj - gotuj aż masa trochę zgęstnieje.
Krok 3 - złożenie prażonego sernika z ciastem dyniowym
Na wyłożony do foremki spód dyniowy wylej około połowę masy sernikowej - nie musisz jej wcześniej studzić.
Nałóż na sernik drugi blat ciasta dyniowego.
Wylej resztę sernika cynamonowego.
Posyp wierzch sernika okruszkami ze ściętego wierzchu ciasta.
Schowaj formę z prażonym sernikiem do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Film
https://www.youtube.com/shorts/JOW6FaaIk5g
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
257
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
jesienny sernik, sernik cynamonowy z dynią, smażony sernik z cynamonem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!