Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Formę do babki dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Przesiej razem przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie ucieranej babki
Masło, cukier i olej przełóż do większej miski.
200 g masła, 50 ml oleju, 200 g cukru pudru
Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera aż masa nabierze jasnej barwy i widocznie się napuszy - ja miksuję przez około 3 minuty.
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka oraz łyżkę przesianej mąki - zmiksuj krótko na niskich obrotach - tylko do połączenia.
4 jajka
Dodaj do ciasta około połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
Wlej mleko i krótko zmiksuj.
100 ml mleka
Wsyp resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia.
Krok 3 - przygotowanie masy cynamonowej
Do miseczki odłóż około 1/3 ciasta.
Dodaj do odłożonego ciasta cynamon oraz łyżkę cukru - wymieszaj dokładnie.
2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru trzcinowego
Krok 4 - nakładanie ciasta do formy
Na dno formy do babki wyłóż około połowę zwykłego ciasta.
Na niego wyłóż kleksami masę cynamonową.
Wyłóż resztę zwykłego ciasta i wyrównaj. Na koniec nożem, albo patyczkiem delikatnie przemieszaj ciasto.
Krok 5 - pieczenie babki cynamonki
Formę z babką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyjmij i postaw na kratce na około 5-10 minut. Wtedy delikatnie odseparuj babkę od boków i ostrożnie przełóż na talerz. Zostaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 5 - przygotowanie lukru do babki
Do miseczki przesyp cukier puder i cynamon, dodaj syrop klonowy oraz 2 łyżki mleka - wymieszaj. Jeśli lukier jest mocno gęsty, to dodaj trochę więcej mleka.
100 g cukru pudru, 1 łyżeczka syropu klonowego, ok 2-3 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki cynamonu