Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Puszysta szarlotka cytrynowa przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i lekką cytrynową szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek.
4.49
z
25
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Calories
230
kcal
Wyposażenie
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na jabłka do szarlotki
ok 650
g
jabłek
(u mnie po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 450 g)
1
łyżka
masła
2
łyżki
cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
składniki na puszyste ciasto do szarlotki
160
g
masła
(miękkiego )
130
g
cukru pudru
(- niepełna szklanka)
skórka z cytryny
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
100
g
mąki ziemniaczanej
(niecałe 2/3 szklanki)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić ucieraną cytrynową szarlotkę krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
ok 650 g jabłek
Na dużej patelni rozpuść masło razem z cukrem.
1 łyżka masła,
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodaj jabłka i sok z cytryny - przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną - ostudź.
sok z połowy cytryny
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką. Możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - przygotuj cytrynowe ucierane ciasto
Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
100 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
160 g masła,
130 g cukru pudru,
skórka z cytryny
Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
4 żółtka
Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz - nie miksuj za długo.
Białka ubij aż będą sztywne - ja je miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż są bardzo białe.
4 białka
Dodaj połowę ubitych białek do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na dno tortownicy wyłóż mniej więcej 1/2 - 2/3 ciasta.
Na wierzch ciasta wyłóż jabłka.
Nałóż resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
Krok 3 - upiecz szarlotkę
Piecz szarlotkę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut - po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
230
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
14
g
Błonnik:
2
g
Słowo kluczowe
ucierana szarlotka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!