Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka makowcowa
Wypieki Beaty
Przepis na jedną babkę.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
godz
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
4
godz
40
minut
Danie
Ciasta
Porcje
12
Kalorie
380
kcal
Składniki
ciasto drożdżowe:
250
g
mąki
(1 i 2/3 szklanki) mąki
90
ml
ciepłego mleka
(nie gorącego)
20
g
drożdży
2
żółtka
1
duże jajko
50
g
(1/4 szklanki) cukru
50
g
masła
masa makowa:
200
g
mielonego maku
70
g
(1/3 szklanki) cukru
2
białka
garść posiekanych orzechów
garść rodzynek
(nie dawałam ze względu na syna ;))
skórka pomarańczowa itp.
aromat migdałowy - opcjonalnie - ja lubię :D
polewa:
100
g
gorzkiej czekolady
75
ml
śmietany kremówki
1
łyżka
miodu
Instrukcja
Przygotuj ciasto drożdżowe.
W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masę makową.
Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
Posmaruj wierzch ciasta masą makową - zostawiając puste dłuższe brzegi.
Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejce.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
Piecz babkę przez około 30-40 minut - aż będzie ładnie rumiana.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.
Przygotuj polewę czekoladową.
W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj polewą wierzch babki.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
380
kcal
Weglowodany:
32
g
Białko:
17
g
Tłuszcz:
19
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!