Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Sernik dacquoise
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z daktylami, orzechami i masą kajmakową.
4.06
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
godz
Czas wykonania
1
godz
30
minut
Czas całkowity
5
godz
30
minut
Danie
Ciasta
,
Sernik
Porcje
15
Kalorie
287
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
spód:
200
g
herbatników
- użyłam kakaowe i zwykłe
około 80
g
masła
rozpuszczonego
warstwa orzechowo-daktylowa:
około 65
g
prażonych orzechów
posiekanych laskowych Tree Nuts (pół szklanki)
około 55
g
daktyli
(10 sztuk) posiekanych
2
łyżki
masy kajmakowej
lekko czubate
masa twarogowa:
1
kg
twarogu
na serniki - tłustego
4
jajka
rozmiar L
200
g
masy kajmakowej
(około 6 czubatych łyżek)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
cukier puder do smaku
opcjonalnie
wierzch:
250
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej - użyłam 30 %
1
łyżka
cukru pudru
karmelizowane orzechy:
około 100
g
prażonych orzechów laskowych
Tree Nuts (niecała szklanka)
1
łyżeczka
masła
2
łyżki
cukru
3
łyżki
wody
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (tryb góra-dół).
Herbatniki pokrusz na drobny miał, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
200 g herbatników,
około 80 g masła
Formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wsyp zmielone herbatniki z masłem i wylep nimi spód oraz boki formy (tak na około 2-3 cm wysokości).
Zmieszaj posiekane orzechy laskowe i daktyle z masą kajmakową i nałóż łyżeczką na spód tortownicy - ja kładłam "kupki".
około 65 g prażonych orzechów,
około 55 g daktyli,
2 łyżki masy kajmakowej
Do dużej misy włóż wszystkie składniki masy sernikowej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu,
4 jajka,
200 g masy kajmakowej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sprawdź smak i jeśli sernik jest za mało słodki, to dodaj cukru pudru - wymieszaj łyżką.
Przelej masę to tortownicy.
Wstaw sernik do piekarnika i piecz około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale sernik zostaw w środku aż ostygnie.
Wtedy przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin - albo na całą noc.
Przygotuj karmelizowane orzechy - na patelnię z grubym dnem włóż masło, dodaj cukier i wodę i zacznij podgrzewać.
około 100 g prażonych orzechów laskowych,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki cukru,
3 łyżki wody
Gdy karmel nabierze słomkowej barwy dodaj prażone orzechy i mieszaj całość, aż karmel lekko ściemnieje i obklei orzechy.
Ostrożnie przełóż orzechy na papier do pieczenia i zostaw do ostudzenia.
Jeśli nie będziesz wykorzystywać orzechów od razu, to przełóż je do szczelnego pojemnika.
Przed podaniem sernika ubij na sztywno śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem.
250 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru
Posmaruj bitą śmietaną wierzch sernika.
Posyp lekko posiekanymi karmelizowanymi orzechami oraz ozdób małymi bezikami.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
287
kcal
Weglowodany:
18
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
21
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!