Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Pieczone oponki dyniowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z dynią.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
30
minut
Danie
Oponki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
14
Kalorie
309
kcal
Składniki
oponki:
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
szczypta
soli
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do dyni
3
jajka
użyłam rozmiar L
0,5
szklanki
oleju
200
g
cukru
(1 szklanka)
300
g
puree z dyni
(1,5 szklanki)
przyprawa do dyni:
4
łyżki
mielonego cynamonu
3
łyżeczki
mielonego imbiru
3
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka
mielonego ziela angielskiego
0,5
łyżeczki
mielonych goździków
polewa solony karmel:
200
g
cukru pudru
180
g
sosu karmelowego
(3/4 szklanki)
2
łyżeczki
soli
3
łyżki
mleka
mniej więcej - do konsystencji
Instrukcja
Przygotuj przyprawę do dyni - zmieszaj razem wszystkie przyprawy i przesyp do słoiczka.
Przechowuj szczelnie zamknięty i używaj do dań z dyni i nie tylko :)
Aby przygotować oponki zmieszaj w jednej misce olej, jajka, cukier i puree z dyni.
W drugiej misce zmieszaj mąkę z solą, przyprawą do dyni i proszkiem do pieczenia.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Przełóż ciasto do grubego woreczka, odetnij jeden róg.
Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przy pomocy worka nałóż ciasto do foremki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę do ostudzenia, a do formy nałóż drugą porcję ciasta i upiecz podobnie jak pierwsze oponki.
Przygotuj lukier - cukier puder zmieszaj z sosem karmelowym i solą, dodaj trochę mleka, aby lukier był lekko płynny.
Zanurzaj ostudzone oponki w lukrze i odkładaj na kratkę, aby lekko obciekły.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
309
kcal
Weglowodany:
48
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!