Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto migdałowe z owocami
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto z owocami i mielonymi migdałami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Kalorie
240
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.
Składniki
100
g
masła
miękkiego
100
g
cukru pudru
(2/3 szklanki)
2
jajka
- użyłam rozmiar L
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
50
g
mielonych migdałów
(pół szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
trochę esencji migdałowej
- opcjonalnie
0,5
szklanki
mleka
opcjonalnie - opcjonalnie - jeśli ciasto będzie za gęste
około 300
g
owoców
Instrukcja
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą, białą masę.
100 g masła,
100 g cukru pudru
Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, po każdym wsyp czubatą łyżkę mąki - zmiksuj krótko.
2 jajka
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tak aby było widać jeszcze nie do końca wmieszaną mąkę.
Wyłącz mikser i przemieszaj ciasto ze dwa razy łyżką.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać do niego trochę mleka.
0,5 szklanki mleka
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 22 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na wierzchu ciasta ułóż owoce.
około 300 g owoców
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
240
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
14.5
g
Słowa kluczowe
ciasto z mielonymi migdałami, migdałowe ciasto z malinami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!