Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto imbirowe
Wypieki Beaty
Przepis na mocno wilgotne i korzenne w smaku ciasto imbirowe.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
7
godz
30
minut
Czas całkowity
7
godz
50
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Kalorie
302
kcal
Wyposażenie
Przepis do długa keksówkę - około 30 cm.
Składniki
225
g
mąki pszenne
(1,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżka
mielonego imbiru
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
115
g
masła
115
g
melasy
115
golden syrup
115
g
ciemnego cukru dark muscovado
275
g
mleka
1
jajka
rozmiar L - lekko roztrzepane.
Instrukcja
Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
302
kcal
Weglowodany:
48
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Błonnik:
0.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!