Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto imbirowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na mocno wilgotne i korzenne w smaku ciasto imbirowe.
4.88
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
7
hours
godz
30
minut
minut
Czas całkowity
7
hours
godz
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Kalorie
302
kcal
Wyposażenie
Przepis do długa keksówkę - około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto imbirowe
225
g
mąki pszennej
((1,5 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżka
mielonego imbiru
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
115
g
masła
115
g
melasy
115
g
golden syrup
115
g
ciemnego cukru dark muscovado
(- opcjonalnie cukru trzcinowego - trochę ponad pół szklanki)
275
g
mleka
1
jajko
(rozmiar L - lekko roztrzepane.)
Instrukcja
Jak zrobić imbirowe ciasto
Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
115 g melasy,
115 g ciemnego cukru dark muscovado,
275 g mleka,
115 g golden syrup
Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
115 g masła
Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
1 jajko
Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Notatki
Jeśli nie macie golden syrup, to możecie zastąpić go miodem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
302
kcal
Weglowodany:
48
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Błonnik:
0.5
g
Słowa kluczowe
ciasto z imbirem, ciasto z melasą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!