Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Czekoladowe ciasto z rabarbarem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste czekoladowe ciasto z dodatkiem rabarbaru i z kruszonką.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
320
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
czekoladowe ciasto:
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
- lekko czubate
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
6
białek
- z jajek rozmiar L
6
żółtek
1
szklanka
oleju
trochę
aromatu migdałowego
opcjonalnie
ok 700
g
owoców
- ja użyłam 500 g pokrojonego rabarbaru i 200 g truskawek
kruszonka:
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
100
g
cukru
(pół szklanki)
100
g
masła
aromat migdałowy
opcjonalnie trochę
Instrukcja
Białka ubij z cukrem na gęstą, puszystą i lśniącą masę.
6 białek,
150 g cukru
W misce połącz razem mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
225 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do białek dodaj żółtka i zmiksuj je na niskich obrotach.
6 żółtek
Jeśli lubisz to dodaj trochę aromatu migdałowego.
trochę aromatu migdałowego
Dodawaj zmieszaną mąkę na zmianę z olejem - nie miksuj zbyt długo.
1 szklanka oleju
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar lub inne owoce.
ok 700 g owoców
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła,
aromat migdałowy
Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
320
kcal
Weglowodany:
34
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Błonnik:
1.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!