W tym czasie przesiej przez sito i zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
Śliwki i orzechy pokrój na drobniejsze kawałki.
Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i po każdym krótko miksuj.
Dodaj powoli miód.
Dodaj w dwóch porcjach suche składniki i zmiksuj do połączenia.
Jeśli chcesz to dodaj trochę powideł śliwkowych.
Białka ubij aż będą sztywne, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Dodaj posiekane bakalie i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm).
Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Masło i mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
Posmaruj polewą ciasto.
Notatki
Ciasto jest raczej z gatunku suchawych - jeśli wolisz wilgotniejsze ciasta, to przed dodaniem piany z białek dodaj do ciasta około 0,5-0,75 szklanki mleka albo powideł śliwkowych.