Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Meksykańskie ciasto czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto czekoladowe z limonką i pieprzem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia meksykańska
Porcje
15
Kalorie
399
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
masa serowa:
100
g
serka mascarpone
skórka starta z limonki
łyżka
cukru pudru
2
łyżeczki
tequili
ciasto czekoladowe:
190
g
cukru pudru
80
g
mąki pszennej
50
g
gorzkiego kakao
100
g
mielonych migdałów
- mączka migdałowa
1
łyżeczka
czarnego pieprzu
1
łyżeczka
pieprzu cayenne
1
łyżka
kawy rozpuszczalnej
200
g
czekolady
drobno startej lub drobno posiekanej gorzkiej
6
białek
175
g
masła
rozpuszczonego i przestudzonego
lukier:
150
g
cukru pudru
2-3
łyżki
soku z limonki
1-2
łyżeczki
tequili
Instrukcja
Zmieszaj razem wszystkie składniki masy serowej i schowaj ją do lodówki.
100 g serka mascarpone,
skórka starta z limonki,
łyżka cukru pudru,
2 łyżeczki tequili
W misce zmieszaj wszystkie suche składniki ciasta (poza czekoladą).
190 g cukru pudru,
80 g mąki pszennej,
50 g gorzkiego kakao,
100 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Białka delikatnie zmiksuj - tak aby lekko się napuszyły, ale były gęste.
6 białek
Dodaj do białek masło i zmiksuj.
175 g masła
Wsyp w 2,3 porcjach suche składniki i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
Dodaj do ciasta czekoladę i wymieszaj łyżką.
200 g czekolady
Do tortownicy o średnicy 22 cm nałóż połowę ciasta - na wierzchu nałóż łyżeczką masę serową - tworząc kleksy.
Na ser wyłóż resztę ciasta.
Piecz w 190 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj po trochu sok z limonki i tequilę - tylko do uzyskania dość gęstej i delikatnie płynnej konsystencji.
150 g cukru pudru,
2-3 łyżki soku z limonki,
1-2 łyżeczki tequili
Posmaruj lukrem ciasto, możesz też dodatkowo udekorować je plasterkami limonki.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
399
kcal
Weglowodany:
40.4
g
Białko:
6.1
g
Tłuszcz:
23.6
g
Błonnik:
0.2
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!