Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Puszysta szarlotka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i lekką szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek.
4.49
z
25
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Kalorie
230
kcal
Wyposażenie
Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki
składniki na jabłka do szarlotki
ok 650
g
jabłek
1
łyżka
masła
2
łyżki
cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
składniki na puszyste ciasto do szarlotki
160
g
masła
(miękkiego )
130
g
cukru
(- niepełne 3/4 szklanki)
skórka z cytryny
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
100
g
mąki ziemniaczanej
(niecałe 2/3 szklanki)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić jabłka do puszystej szarlotki
Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
ok 650 g jabłek
Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.
sok z połowy cytryny
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier - przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną - ostudź.
ok 650 g jabłek,
1 łyżka masła,
2 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ucierane ciasto do puszystej szarlotki
Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
160 g masła,
130 g cukru,
skórka z cytryny
Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
100 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
4 żółtka
Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz - nie miksuj za długo.
Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
4 białka
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut - po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
230
kcal
Weglowodany:
34
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
14
g
Błonnik:
2
g
Słowa kluczowe
ucierana szarlotka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!