Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Placki z cukinii i fety
Wypieki Beaty
Przepis szybkie i proste placki z cukinią i serem feta.
4.34
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
7
minut
Czas całkowity
27
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
porcje
Kalorie
443
kcal
Składniki
400
g
cukinii
1
jajko
rozmiar L
125
g
fety
60
g
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżka
natki pietruszki
lub świeżego koperku - posiekanych
1
ząbek
czosnku
sól i pieprz
do smaku
Instrukcja
Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
400 g cukinii
Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
1 jajko,
60 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 ząbek czosnku,
125 g fety
Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
sól i pieprz
Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Notatki
Przepis na około 16 placków z cukinią i serem feta.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
443
kcal
Weglowodany:
29.8
g
Białko:
19.3
g
Tłuszcz:
28.7
g
Błonnik:
3
g
Słowa kluczowe
cukinia, feta, ser feta
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!