Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Ciasto kokosowe ze śliwkami
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
250
g
miękkiego masła
200
g
cukru pudru
450
g
mąki pszennej
2
czubate łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
4
duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
1,5
szklanki
maślanki
100
g
wiórek kokosowych
około 700 g śliwek
Instrukcja
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i wiórkami kokosowymi.
Żółtka dodaj pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj po każdy żółtku.
Dodaj do masy na zmianę mieszaninę z mąką i maślankę - ciasto będzie dość gęste.
Białka zmiksuj na sztywno.
Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 19/30 cm.
Na wierzchu ułóż przekrojone śliwki - skórką do dołu - owoce lekko dociśnij do ciasta.
Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!