Z mąki, cukru, masła i jajka zagnieć ciasto, dodaj stopniowo zimną wodę, aby uzyskać odpowiednio elastyczne ciasto - ja dałam 4 łyżki.
375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko, około 5 łyżek wody
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około pół godziny (ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce nawet kilka dni).
Po schłodzeniu 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia - ja użyłam wyższą foremkę żaroodporną o średnicy 25 cm.
Formę z ciastem wstaw do lodówki - na około 30 minut.
Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkuj i nożem podziel na paski, albo rozwałkuj na cienki placek i foremkami do ciastek wytnij w nim otwory.
Schłodzony spód lekko nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obciąż nasionami grochu/fasoli albo specjalnymi kulkami ceramicznymi i popiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
Po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - aby się lekko zrumieniło.
Jak zrobić nadzienie z rabarbaru do tarty
Odetnij końcówki rabarbaru, a resztę łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
około 600 g rabarbaru
Na dno rondelka wlej wodę - około 1/4 szklanki.
około 1/4 szklanki wody
Dodaj rabarbar, cukier i wanilię - podgotuj aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać.
100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą - dodaj do rabarbaru i energicznie wymieszaj.
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ściągnij rondelek z ognia, dodaj maliny (mogą być mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania) i delikatnie wymieszaj.
200 g malin
Podpieczony spód posyp mielonymi migdałami (będą wchłaniać nadmiar soku z rabarbaru) i wyłóż nadzienie.