Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Dyniowe churros
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia meksykańska
Składniki
churros:
3/4
szklanki
wody
1/4
szklanki
puree z dyni
(około 50-60 g)
100
g
masła
1,5
łyżki
brązowego cukru
(można pominąć)
pół łyżeczki soli
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1
szklanka
przesianej mąką
1
łyżeczka
cynamonu
szczypta
mielonych goździków
szczypta
mielonego imbiru
szczypta
gałki muszkatołowej
3
średnie jajka
(M)
dodatkowo:
3/4
szklanki
cukru kryształu
0,5
łyżeczki
cynamonu
odrobina goździków
, imbiru i gałki muszkatołowej
olej do smażenia
sos czekoladowy
szklanka
śmietany kremówki
60
g
gorzkiej lub deserowej czekolady
1
łyżka
masła
Instrukcja
churros:
Zagotuj w garnku wodę, masło, puree z dyni, cukier, sól i ekstrakt z wanilii.
Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj - mieszaj aż ciasto zrobi się gęste i jakby szkliste (lśniące).
Zestaw garnek z kuchenki i ostudź.
Do wystudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
Przełóż ciasto do woreczka z dużą tylką z otworem gwiazdką (użyłam tylkę Wiltona M1).
W dużym rondlu pogrzej olej - uważaj aby nie był zbyt gorący, bo churrosy będą się palić.
Za pomocą tylki wyciskaj na gorący tłuszcz długie kawałki ciasta, smaż na rumiano z obydwu stron.
Gotowe churrosy wyciągaj na papierowy ręcznik, a następnie obtaczaj w cukrze z przyprawami.
Podawaj z sosem czekoladowym.
sos:
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę razem z masłem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Sos schłódź (wtedy również lekko zgęstnieje).
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!