Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.
1/3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego
Białka zmiksuj aż będą lekko sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.
5 białek, 3/4 szklanki cukru
Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.
5 żółtek
Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.
500 g brzoskwiń, 1 łyżka mąki pszennej
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.