Przepis na proste i bardzo puszyste ciasto brzoskwiniowe
Jeśli lubicie proste, nieskomplikowane, ale za to smaczne przepisy na ciasta z owocami, to mam coś dla Was :)
Zapraszam na puszyste ciasto z brzoskwiniami.
Do przepisu użyłam świeże brzoskwinie, ale spokojnie możecie wykorzystać również brzoskwinie w puszce.
Zamiast brzoskwiń możecie użyć inne dowolne owoce :)
Ciasto należy do ciast biszkoptowych, ale dodatek masła i mleka powoduje, że ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt.
W przepisie użyta jest mała ilość cukru, więc jeśli lubicie słodsze ciasta, albo używacie kwaśne owoce, wtedy możecie dodać więcej cukru.
Przepis znalazłam na stronie Mała cukierenka i sprawdził się idealnie jako ciasto na weekend.
Puszyste ciasto z brzoskwiniami przepis

Puszyste ciasto z brzoskwiniami
Przepis na proste brzoskwiniowe ciasto idealne na weekend.
Składniki
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 350 g
- 5 białek z jajek rozmiar L
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru (jeśli używasz kwaśne owoce, lub lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka 80 ml
- 200 g masła
- 500 g brzoskwiń (około 4 średnie sztuki), pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka mąki do owoców
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Instrukcja
- Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.1/3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego
- Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.5 białek, 3/4 szklanki cukru
- Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.5 żółtek
- Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
- Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.500 g brzoskwiń, 1 łyżka mąki
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.cukier puder
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!