Jeśli lubicie proste, nieskomplikowane, ale za to smaczne przepisy na ciasta z owocami, to mam coś dla Was :)
Zapraszam na puszyste ciasto z brzoskwiniami.
Do przepisu użyłam świeże brzoskwinie, ale spokojnie możecie wykorzystać również brzoskwinie w puszce. Zamiast brzoskwiń możecie użyć inne dowolne owoce :)
Ciasto należy do ciast biszkoptowych, ale dodatek masła i mleka powoduje, że ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt. W przepisie użyta jest mała ilość cukru, więc jeśli lubicie słodsze ciasta, albo używacie kwaśne owoce, wtedy użyjcie więcej cukru.
Przepis znalazłam na stronie Mała cukierenka.

Puszyste ciasto z brzoskwiniami
Składniki
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- 3/4 szklanki cukru (jeśli używasz kwaśne owoce, lub lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 500 g brzoskwiń (około 4 średnie sztuki), pokrojonych w plasterki
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Instrukcja
- Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.
- Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.
- Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
- Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Moge użyć margaryny zamiast masła?
Tak
Chyba zawitam tu na dluzej ;)
Dzis upieklam musze przyznac szczerze JEST PRZEPYSZNE !!! Idealne dziekuje za przepis pycha. Polecam wszystkim malo skladnikow, aromatyczne ciasto i proste do przygotowania :)
[…] Puszyste ciasto z brzoskwiniami […]
Właśnie włożyłam do pierkarnika :) Ciekawe jak wyrośnie! Pozdrawiam