Przepis na proste i bardzo puszyste ciasto brzoskwiniowe

Jeśli lubicie proste, nieskomplikowane, ale za to smaczne przepisy na ciasta z owocami, to mam coś dla Was :)

Zapraszam na puszyste ciasto z brzoskwiniami.

Do przepisu użyłam świeże brzoskwinie, ale spokojnie możecie wykorzystać również brzoskwinie w puszce.

Zamiast brzoskwiń możecie użyć inne dowolne owoce :)

Ciasto należy do ciast biszkoptowych, ale dodatek masła i mleka powoduje, że ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt.

W przepisie użyta jest mała ilość cukru, więc jeśli lubicie słodsze ciasta, albo używacie kwaśne owoce, wtedy możecie dodać więcej cukru.

Przepis znalazłam na stronie Mała cukierenka i sprawdził się idealnie jako ciasto na weekend.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.8 z 20 ocen
Postaw mi kawę

puszyste ciasto z brzoskwiniami

proste i puszyste ciasto z brzoskwiniami

proste ucierane ciasto z brzoskwiniami

proste ciasto brzoskwiniowe

Puszyste ciasto z brzoskwiniami przepis

puszyste ciasto z brzoskwiniami 6

Puszyste ciasto z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
Przepis na proste brzoskwiniowe ciasto idealne na weekend.
3.8 z 20 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 24

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 350 g
  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli używasz kwaśne owoce, lub lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka 80 ml
  • 200 g masła
  • 500 g brzoskwiń (około 4 średnie sztuki), pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka mąki do owoców
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Instrukcja
 

  • Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.
    1/3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.
    5 białek, 3/4 szklanki cukru
  • Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.
    5 żółtek
  • Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
  • Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.
    500 g brzoskwiń, 1 łyżka mąki
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
Słowa kluczowe ciasto na lato, ciasto z letnimi owocami, ciasto z owocami, proste ciasto z owocami, puszyste ciasto, wilgotne ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!