Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Rabarbar pod kruszonką (crumble) przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny rabarbar pieczony pod pierzynką z kruszonki - idealny podany na ciepło.
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
10
hours
godz
Czas całkowity
11
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
5
Składniki
składniki na rabarbar pieczony pod kruszonką
500
g
rabarbaru
1
łyżeczka
cynamonu
około 2
cm
imbiru
(świeżego (startego na tarce) - opcjonalnie łyżeczka mielonego )
około 100
g
cukru
(do rabarbaru (lub do smaku) - pół szklanki)
120
ml
amaretto
(- można zastąpić sokiem jabłkowym, albo nawet wodą)
125
g
masła
100
g
cukru
((do kruszonki) - pół szklanki)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
około 100
g
marcepana
( lub posiekanych migdałów)
Instrukcja
Jak zrobić pieczony rabarbar pod kruszonką
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.
500 g rabarbaru
Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.
1 łyżeczka cynamonu,
około 2 cm imbiru,
około 100 g cukru,
120 ml amaretto
Podgotuj krótko - aby rabarbar lekko zmiękł - ale nie może się rozpadać.
Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.
125 g masła,
100 g cukru,
150 g mąki pszennej,
około 100 g marcepana
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar - jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
Na wierzchu ułóż kruszonkę
Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
crumble z rabarbarem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!