Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Kruche ciasto z pianką i owocami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto z pianką budyniową i dużą ilością owoców.
4.7
z
10
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
40
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
2
godz
40
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
430
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto kruche:
375
g
mąki pszennej
2,5 szklanki
250
g
masła
v
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
łyżki
cukru pudru
5
żółtek
z jaj rozmiar L
pianka:
5
białek
200
g
cukru
1 szklanka
1
opakowanie
cukru wanilinowego
2
opakowania
budyniu
waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2
szklanki
oleju słonecznikowego
dodatkowo:
500-600
g
owoców
ja użyłam maliny i borówki amerykańskie
Instrukcja
ciasto:
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.
Podziel ciasto na dwie części - w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Większą porcję ciasta potarkuj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.
pianka:
Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy - po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.
Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej - zmiksuj całość.
Wyłóż piankę na podpieczony spód, lekko wyrównaj.
Na wierzchu ułóż owoce - maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.
Na owoce zetrzyj pozostałe ciasto.
Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut - do zrumienia.
Notatki
Możesz także owoce położyć bezpośrednio na cieście i na ich wierzch wyłożyć piankę.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
430
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
26
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!