Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Babeczki z truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki truskawkowe z kremem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
50
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
składniki ciasta:
ok 100
g
truskawek
1,5
szklanki
mąki pszennej
225 g
1
łyżeczka
proszku po pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
1/4
szklanki
mleka
110
g
masła
rozpuszczonego i przestudzonego
1
szklanka
cukru
200 g
1
jajko
rozmiar L
2
białka
z jajek rozmiar L
składniki kremu:
250
g
serka mascarpone
zimnego
250
ml
śmietany kremówki
zimnej
2
łyżki
cukru pudru
truskawki
do dekoracji
Instrukcja
wykonanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Zmiksuj truskawki na mus.
ok 100 g truskawek
W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku po pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj razem mus truskawkowy i mleko.
1/4 szklanki mleka
Zmiksuj cukier z jajkiem i białkami.
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2 białka
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, mleko i roztopione masło.
110 g masła
Przełóż ciasto do papilotek -max do wysokości 2/3, bo babeczki dość mocno rosną.
Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Gotowe babeczki wystudź.
wykonanie kremu:
Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj do niej cukier puder i w porcjach serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Udekoruj świeżymi truskawkami.
truskawki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!