odrobina alkoholu( do rozwodnienia barwników - np. wódki)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
5 jajek, 150 g cukru
Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
150 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić mus truskawkowy do tortu
Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do tortu
Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
500 ml śmietany kremówki
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany.
250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
Tort w stylu angielskim złożenie
Biszkopt przekrój na trzy blaty.
Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
Schowaj tort do lodówki na około godzinę.
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.
100 g masła, około 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu - postaraj się jak najlepiej wyrównać powierzchnię kremu.
Schowaj tort do lodówki na 1-2 godziny, tak aby krem maślany stwardniał.
Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort (blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną, tak aby masa nie przywierała).
około 600-700 g masy cukrowej
Ostrożnie nałóż masę na schłodzony tort.
Odetnij zbędną ilość masy ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.