Przepis na tort śmietankowy z frużeliną owocową

Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort :)

Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku.

Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” :)

Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)).

Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna :)

Upiekłam biały biszkopt, który przełożyłam masą śmietankową z kremówki i mascarpone oraz musem truskawkowym.

Cały tort wyszedł pyszny i fajnie wilgotny – dokładnie tak, jak lubimy :)

Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe to zajrzyjcie do moich przepisów na torty – znajdziecie tam wiele fajnych tortów o różnych smakach.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

malowany tort makowy

malowane maki na torcie

malowane maki1

Malowany tort makowy przepis

malowany tort makowy

Malowany tort makowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i wilgotny tort śmietankowy z musem truskawkowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22 cm.

Składniki

składniki biszkoptu

składniki musu truskawkowego:

składniki kremu:

składniki kremu maślanego:

dodatkowo:

  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki (najlepiej w żelu) do malowania
  • odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników - np. wódki

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
    150 g mąki, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

wykonanie musu truskawkowego:

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
    około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

wykonanie kremu:

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.

złożenie

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
  • Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
  • Schowaj tort do lodówki na około godzinę.

wykonanie kremu maślanego:

  • Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.
    100 g masła, około 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  • Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu - postaraj się jak najlepiej wyrównać powierzchnię kremu.
  • Schowaj tort do lodówki na 1-2 godziny, tak aby krem maślany stwardniał.
  • Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort (blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną, tak aby masa nie przywierała).
    około 600-700 g masy cukrowej
  • Ostrożnie nałóż masę na schłodzony tort.
  • Odetnij zbędną ilość masy ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  • Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
    barwniki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!