Przepis na tort śmietankowy z frużeliną owocową
Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort :)
Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku.
Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” :)
Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)).
Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna :)
Upiekłam biały biszkopt, który przełożyłam masą śmietankową z kremówki i mascarpone oraz musem truskawkowym.
Cały tort wyszedł pyszny i fajnie wilgotny – dokładnie tak, jak lubimy :)
Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe to zajrzyjcie do moich przepisów na torty – znajdziecie tam wiele fajnych tortów o różnych smakach.
Malowany tort makowy przepis

Malowany tort makowy
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki biszkoptu
- 5 jajek rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru 150 g
- 150 g mąki
- 40 g mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
- około 300 g truskawek świeżych dojrzałych albo mrożonych
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
- 500 ml śmietany kremówki zimnej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku
składniki kremu maślanego:
- 100 g masła miękkiego
- około 300 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
- około 600-700 g masy cukrowej
- barwniki (najlepiej w żelu) do malowania
- odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników - np. wódki
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.150 g mąki, 40 g mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
wykonanie kremu:
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
- Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
złożenie
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
- Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
- Schowaj tort do lodówki na około godzinę.
wykonanie kremu maślanego:
- Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka.100 g masła, około 300 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
- Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu - postaraj się jak najlepiej wyrównać powierzchnię kremu.
- Schowaj tort do lodówki na 1-2 godziny, tak aby krem maślany stwardniał.
- Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort (blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną, tak aby masa nie przywierała).około 600-700 g masy cukrowej
- Ostrożnie nałóż masę na schłodzony tort.
- Odetnij zbędną ilość masy ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
- Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.barwniki