tort z malinowa galaretka 2

 

Dziś mam nowy przepis na malinowy tort – z pyszną malinową galaretką i kremem z białą czekoladą.

W końcu maliny i czekolada to duet idealny i biała czekolada sprawdza się równie świetnie co gorzka :)

Mimo, że do kremu dałam czekoladę, to tort wcale nie jest mocno słodki – za to nadrabia dekoracją z masy cukrowej (tort był dla kolegi, który dużo trenuje na siłowni).

Jako że siłownia, to wymyśliliśmy, że tort będzie w kształcie ciężarów do sztangi, a na wierzchu umieściliśmy inne „akcesoria” z siłowni – jak ciężarki, ketle i skakankę (co by nikt nie pomylił obciążników z oponami ;)).

Tort się bardzo spodobał i wszystkim smakował.

tort z malinowa galaretka 1

 

tort z malinowa galaretka 4

 

tort z malinowa galeretka 5

 

tort z malinowa galeretka 6

 

tort z kremem

Malinowy tort siłownia

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

galaretka malinowa:

krem do obłożenia:

poncz:

dodatkowo:

  • około 700 g masy cukrowej

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj aż będą puszyste, wtedy zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
  • W tym czasie przesiej obydwie mąki przez sito.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i zmieszaj na najniższych obrotach.
  • Na koniec wsyp mąki i zmiksuj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw puste i czyste.
  • Wlej ciasto - piecz około 40 minut na teroobiegu w temperaturze 170 stopni lub w trybie góra-dół i temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu biszkopt wystudź - ja najczęściej biszkopt piekę dzień wcześniej, aby porządnie wystygł i się "ostał".
  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.

galaretka malinowa:

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i sok z cytryny - krótko podgrzej - tak aby maliny zaczęły się rozpadać, ale dalej były jeszcze całe owoce.
  • Galaretkę rozpuść w 125 ml gorącej wody (pół szklanki) i dodaj do malin - dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw maliny do ostudzenia.

poncz:

  • Przygotuj z podanych składników poncz i odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Serek mascarpone lekko zmiksuj, aby zmiękł, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i krótko miksuj.

krem maślany:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, w razie konieczności dodaj trochę mleka.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż spód biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy, lekko nasącz ponczem.
  • Na biszkopt wyłóż tężejącą galaretkę i schowaj do lodówki aby galaretka stężała.
  • Na galaretkę wyłóż połowę kremu z białą czekoladą i przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Nasącz ciasto i wyłóż resztę kremu, przykryj trzecim blatem i schowaj tort do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ostrożnie odepnij rant tortownicy.
  • Nożem lub szpatułką wyrównaj boki tortu i posmaruj cały tort kremem maślanym.
  • Masę cukrową rozwałkuj i obłóż tort.
  • Udekoruj wg uznania.

Notatki

Jeśli nie będziesz okładać tortu masą cukrową, to możesz zrezygnować z kremu maślanego i zrobić krem z białą czekoladą z 1,5 porcji i nim obłożyć tort.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!