Dziś mam nowy przepis na malinowy tort – z pyszną malinową galaretką i kremem z białą czekoladą.
W końcu maliny i czekolada to duet idealny i biała czekolada sprawdza się równie świetnie co gorzka :)
Mimo, że do kremu dałam czekoladę, to tort wcale nie jest mocno słodki – za to nadrabia dekoracją z masy cukrowej (tort był dla kolegi, który dużo trenuje na siłowni).
Jako że siłownia, to wymyśliliśmy, że tort będzie w kształcie ciężarów do sztangi, a na wierzchu umieściliśmy inne „akcesoria” z siłowni – jak ciężarki, ketle i skakankę (co by nikt nie pomylił obciążników z oponami ;)).
Tort się bardzo spodobał i wszystkim smakował.

Malinowy tort siłownia
Składniki
biszkopt (na foremkę 22 cm średnicy)
galaretka malinowa:
- 250 g malin
- 3-4 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
- sok z połowy cytryny
krem:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml zimnej śmietany kremówki
krem do obłożenia:
- 100 g miękkiego masła
- około 250-300 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
poncz:
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
dodatkowo:
- około 700 g masy cukrowej
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj aż będą puszyste, wtedy zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
- W tym czasie przesiej obydwie mąki przez sito.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i zmieszaj na najniższych obrotach.
- Na koniec wsyp mąki i zmiksuj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw puste i czyste.
- Wlej ciasto - piecz około 40 minut na teroobiegu w temperaturze 170 stopni lub w trybie góra-dół i temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu biszkopt wystudź - ja najczęściej biszkopt piekę dzień wcześniej, aby porządnie wystygł i się "ostał".
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
galaretka malinowa:
- Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i sok z cytryny - krótko podgrzej - tak aby maliny zaczęły się rozpadać, ale dalej były jeszcze całe owoce.
- Galaretkę rozpuść w 125 ml gorącej wody (pół szklanki) i dodaj do malin - dokładnie wymieszaj.
- Odstaw maliny do ostudzenia.
poncz:
- Przygotuj z podanych składników poncz i odstaw do wystudzenia.
krem:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Serek mascarpone lekko zmiksuj, aby zmiękł, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i krótko miksuj.
krem maślany:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, w razie konieczności dodaj trochę mleka.
wykończenie:
- Na paterze ułóż spód biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy, lekko nasącz ponczem.
- Na biszkopt wyłóż tężejącą galaretkę i schowaj do lodówki aby galaretka stężała.
- Na galaretkę wyłóż połowę kremu z białą czekoladą i przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Nasącz ciasto i wyłóż resztę kremu, przykryj trzecim blatem i schowaj tort do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie ostrożnie odepnij rant tortownicy.
- Nożem lub szpatułką wyrównaj boki tortu i posmaruj cały tort kremem maślanym.
- Masę cukrową rozwałkuj i obłóż tort.
- Udekoruj wg uznania.
Notatki
Jeśli nie będziesz okładać tortu masą cukrową, to możesz zrezygnować z kremu maślanego i zrobić krem z białą czekoladą z 1,5 porcji i nim obłożyć tort.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!