pół szklanki ajerkoniaku(oryginalnie jest cała szklanka likieru, ale to było dla mnie za dużo)
wykonanie:
Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.
Instrukcja
wykonanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców). Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów. Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
Piecz 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
wykonanie sosu:
Ubij kremówkę, stopniowo dodawaj ajerkoniak. Sosem polej ciasto.