Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Tarta ze śliwkami i sosem ajerkoniakowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto ze śliwkami, migdałami i ajerkoniakiem.
3.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 28 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na tartę ze śliwkami
450
g
mąki pszennej
(- 3 szklanki)
200
g
masła
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
60
ml
śmietany 18%
2
płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
(- u mnie rozmiar L)
około 1
kg
śliwek
płatki migdałowe
(do posypania)
cynamon
(do posypania śliwek)
składniki na sos z ajerkoniaku
120
ml
śmietany kremówki
( - schłodzonej)
120
ml
ajerkoniaku
(najlepiej schłodzony)
Instrukcja
Jak zrobić tartę ze śliwkami i migdałammi
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem.
450 g mąki pszennej,
200 g masła,
150 g cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj jajka i śmietanę.
2 jajka,
60 ml śmietany 18%
Zagnieć ciasto (w razie konieczności dodaj mąki lub śmietany).
Ciastem wylep tortownicę tak aby wystawało ponad nią.
Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na cieście skórką do dołu ( wtedy ciasto wchłonie mniej soku z owoców).
około 1 kg śliwek
Owoce posyp cynamonem i płatkami migdałów.
cynamon,
płatki migdałowe
Wystające brzegi ciasta załóż na śliwki.
Piecz 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić sos ajerkoniakowy
Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta.
120 ml śmietany kremówki
Dodaj ajerkoniak i delikatnie wymieszaj.
120 ml ajerkoniaku
Sosem polej ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto ze ślikwami, czekoladowe ciasto z sosem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!