1opakowaniecukru waniliowego(/ekstrakt waniliowy/ziarenka wydłubane z laski wanilii)
rodzynki (skórka pomarańczowa (przed dodaniem do ciasta warto posypać je mąką, aby nie opadały))
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do sernika
Mąkę przesiej, posiekaj z masłem i cukrem pudrem.
300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru
Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i schłodź przez około 30 minut.
2 żółtka
Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkuj (jeśli ciasto będzie zbyt plastyczne, to możesz odrywać go po kawałku i wylepiać blaszkę jak plasteliną) i wyłóż dno blaszki (może to być duża tortownica - 26 cm).
Ciasto nakłuj, aby ciasto nie deformowało się w trakcie pieczenia.
Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź.
Obniż temperaturę do 180 stopni.
Jak zrobić sernik z rodzynkami
Żółtka ubij na puszystą masę ze 100 g cukru pudru.
5 żółtek, 100 + 100 g cukru pudru
Twaróg połącz ze śmietanką i dodawaj stopniowo do żółtek.
Białka ubij na sztywno, dodaj pozostałe 100 g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj.
5 białek
Pianę połącz z masą serową i delikatnie wymieszaj.
Dodaj skórkę pomarańczową i rodzynki.
rodzynki
Otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony blat.
Pozostałą ilość ciasta kruchego rozwałkuj i pokrój na paski 1-1,5 cm i ułóż ukośnie na serniku tworząc kratkę (możesz też wyciąć wykrawaczką do ciastek różne kształty - np kwiatków i je ułożyć na serniku - będzie dzięki temu wyglądał ciekawie :)).
Wstaw sernik do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez około godzinę i 15 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale go nie otwieraj. Po około pół godzinie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia. Jeśli masz mało czasu, to możesz teraz wyjąc sernik.
Ostudzone ciasto możesz polukrować i ozdobić bakaliami.
Sernik najlepiej jest zostawić odkrytego na noc w lodówce, lub innym chłodnym miejscu.