Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem - postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
1 litr mleka, 300 g maku
Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa - dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne).
100 g migdałów i orzechów
W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie.
150 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g miodu, 100 g migdałów i orzechów, 150 g rodzynek, 100 g skórki pomarańczowej
Dołóż zmielony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
4 jajka
Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie - nie ma makowca bez tego aromatu :)).
25 ml rumu, olejek migdałowy
Masę schłodź, jeśli nie będziesz jej używać tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki - taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie :)
Jak zrobić ciasto drożdżowe do struli z makiem
Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
70 g cukru, 2 jaja, 1 szczypta soli, 500 g mąki pszennej, 100 g masła
Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)).
Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto - działa zawsze :)).
Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20 x 40 cm.
Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne).
Zwiń ciasto w rulony i dociśnij końce.
Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i pozostaw do lekkiego podrośnięcia na około 30 minut.
Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra-dół_. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową.
Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta :)