Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ryż zapiekany z jabłkiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny słodki ryż pieczony z jabłkami i cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Wyposażenie
Naczynie żaroodporne o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ryż z jabłkami:
200
g
ryżu
600
ml
mleka
(- u mnie 1,5 %)
2
szczypty
soli
4
średnie
jabłka
(obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
1
łyżka
masła
2
łyżki
cukru
1
płaska łyżeczka
cynamonu
składniki na sos śmietanowy do ryżu
150
ml
kwaśnej śmietany
(12 lub 18%)
70
g
cukru pudru
(lub do smaku)
1
opakowanie
cukru waniliowego
( lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
Instrukcja
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Mleko zagotuj z solą i dodaj do niego ryż, zmniejsz gaz i gotuj przez około 15 minut - często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
600 ml mleka,
200 g ryżu
Po tym czasie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw tak na około 30 minut - ryż w tym czasie wchłonie całe mleko.
W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego tarte jabłka, cukier i cynamon.
4 średnie jabłka,
1 łyżka masła,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka cynamonu
Smaż jabłka aż zmiękną.
Naczynie żaroodporne (albo mniejsze foremki) wysmaruj masłem.
Na dno połóż połowę ryżu.
Na wierzchu ułóż jabłka i przykryj je resztą ryżu.
Śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem i wanilią i rozprowadź ją po wierzchu ryżu.
150 ml kwaśnej śmietany,
70 g cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego
Zapiecz danie w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut.
Podawaj na ciepło.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ryż pieczony, ryż z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!