W garnku na małym ogniu podgrzej masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), razem z cynamonem i anyżem.
100 g masła, 80 g miodu, 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu
Dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
15 g przyprawy do piernika, 100 g czekolady
Zdejmij garnek z ognia i ostudź, na koniec wyjmij laski cynamonu i anyż (jeśli nie masz anyżu w gwiazdkach, to możesz dodać szczyptę mielonego anyżu).
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3 jajka, 35 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj porcjami do ubitych jaj - delikatnie wymieszaj.
85 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej, 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i miodem i krótko wymieszaj.
Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20-22 cm.
Piecz w temp. 160°C (na termoobiegu) przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wystudź, zetnij nierówny wierzch i przekrój na dwa blaty (jak dasz radę, to mogą być trzy blaty ;)).
Składniki na mus cynamonowy do tortu
Ubij śmietankę i wstaw ją do lodówki.
250 ml śmietanki
Przygotuj syrop cukrowy: wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej cukier i chwilę gotuj syrop.
25 g cukru kryształu
Ubij żółtka na puszystą masę.
7 żółtek jaj
Cały czas mieszając, dodaj gorący syrop cukrowy do żółtek.
Namoczoną w wodzie żelatynę podgrzej krótko w kuchence mikrofalowej.
4 g żelatyny
Pokruszoną czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
80 g czekolady deserowej, 50 g czekolady mlecznej
Do rozpuszczonej czekolady dodaj niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj część ubitej śmietanki.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką.
Na sam koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.
5 g startego cynamonu
Torcik cynamonowy - złożenie
Na dnie tortownicy ułóż blat biszkoptu, nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i sokiem pomarańczowym (płyn musi być ostudzony).
sok z jednej pomarańczy, 2-3 łyżeczki cukru, około 150 ml wody
Posmaruj powidłami śliwkowymi i wyłóż mniej więcej połowę musu.
1 słoiczek powideł śliwkowych
Ułóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż powidła i resztę musu - musem możesz też wypełnić szpary po bokach ciasta.
Torcik schłodź w zamrażarce przez około 2 godziny.
Składniki na polewę czekoladową
Śmietankę z miodem zagotuj w garnku.
200 ml śmietanki 30%, 50 g miodu
Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietanki - wymieszaj, aby się rozpuściła.
200 g czekolady mlecznej
Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w mikrofali i dodaj do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
10 g żelatyny
Odstaw polewę do przestudzenia - jeśli zrobiły się w niej grudki, to możesz ją przelać przez sitko.
Wyjmij schłodzony torcik z zamrażarki i oblej polewą - będzie ona dość szybko zastygała, więc trzeba wszystko zrobić energicznie - najlepiej aby ciasto postawić np. na kubku stojącym w większej foremce, wtedy polewa będzie mogła swobodnie spłynąć po bokach.
Torcik schowaj do lodówki, aby polewa do końca stężała.
Uwagi
Nie wyrzucaj nadmiaru polewy - tej która spłynęła na dół z boków ciasta, możesz ją wykorzystać do dekoracji ciasteczek - wystarczy ją lekko podgrzać, aby nabrała płynności.