Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Torciki z truskawkowym kremem maślanym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort przekładany maślanym kremem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
4.54
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
40
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Okrągła forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
5
białek
(z jajek rozmiar L)
5
żółtek
165
g
cukru
150
g
mąki pszennej
50
g
mąki ziemniaczanej
składniki na poncz:
1
szklanka
wody
(gorącej )
2
łyżeczki
cukru
sok
(z połowy cytryny)
składniki na maślany krem truskawkowy:
300
g
truskawek
((mrożonych lub świeżych))
1
łyżeczka
soku z cytryny
200
g
cukru
(w porcjach po 100 g)
250
g
masła
(miękkiego )
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
1
budyń waniliowy
1
kieliszek
spirytusu
(lub śmietankowy)
dodatkowo do tortu
świeże truskawki
(- pokrojone w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
5 białek
Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.
165 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
150 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.
5 żółtek
Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania - dostaw do wystudzenia.
1 szklanka wody,
2 łyżeczki cukru,
sok
Jak zrobić krem truskawkowy do przełożenia tortu
Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.
300 g truskawek,
200 g cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny
Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną - jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek - zamieszaj energicznie.
1 budyń waniliowy
Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł - studź go w temperaturze pokojowej.
Przygotuj dwa garnki - większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier - miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.
2 jajka
Ostaw do lekkiego wystudzenia.
Masło zmiksuj mikserem - miksuj aż nabierze jasnego koloru i napuszy się (u mnie to około 10 minut), stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.
250 g masła
Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.
1 kieliszek spirytusu
Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.
Tort z kremem truskawkowym - złożenie
Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
Możesz dodatkowo nałożyć na krem świeże truskawki.
Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
tort truskawkowy, tort z kremem truskawkowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!