Zakwas na chleb

Zaktualizowany: 2024 15 lutego
zakwas

Przepis na zakwas na chleb domowy

Przepis na zakwas na chleb domowy to kluczowy element procesu wypieku tradycyjnego chleba. Wystarczy kilka prostych składników: mąka żytnia lub pszeniczna, woda i cierpliwość. Zakwas to naturalna fermentacja mąki, która nadaje chlebowi niepowtarzalny smak, aromat i chrupiącą skórkę. Wystarczy regularnie dokarmiać zakwas, pozwalając mu rozwijać się przez kilka dni lub nawet tygodni. Gotowy zakwas dodaje nie tylko wyjątkowego smaku chlebowi, ale także korzystnie wpływa na jego trwałość i właściwości zdrowotne. Dzięki temu przepisowi każdy może cieszyć się prawdziwie domowym chlebem pełnym charakteru i aromatu.

Zakwas można zrobić samemu w domu – potrzeba do tego jedynie dobrą mąkę i wodę. Dobra mąka, to najlepiej mąka żytnia razowa – najlepiej o oznaczeniu 2000 (im większy numerek ma mąka, tym jest lepsza i do zakwasu i do chleba). Wyhodowanie zakwasu jest bardzo proste, wymaga tylko odrobiny czasu.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Wystarczy do miski albo dużego słoika wsypać około 50-100g mąki i dolać do niej tyle samo ciepłej wody. Całość mieszamy – powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany, jeśli wydaje się, że zakwas jest za gęsty, to można dolać trochę więcej wody. Miskę z zakwasem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby sobie pofermentował. Codziennie dodajemy do zakwasu świeżą porcję mąki i wody, aby po około 5 dniach mieć już pracujący zakwas i ilość odpowiednią do upieczenia chleba.

Na początku zakwas jest „słabiutki”, więc chleb będzie wyrastał bardzo powoli i może być po upieczeniu niski,  im starszy zakwas, tym mocniejszy i szybciej będzie nam wyrastał chleb. Dlatego w tych pierwszych chlebach można dodać odrobinę drożdży, aby przyspieszyć etap wyrastania (wystarczy jakieś 10g drożdży). Zakwas można też zrobić z mąki pszennej. Mój już jest w zasadzie zakwasem mieszanym, bo jak mi zabrakło żytniej mąki, to dokarmiałam pszenną :) Zakwas żyje i ma się świetnie :)

Gdy zaczynałam przygodę z pieczeniem chleba często korzystałam ze strony Moja piekarnia.

Was zachęcam do wypróbowania moich przepisów na domowe pieczywo.

Polecane przepisy na chleb na zakwasie

Wypróbujcie takie moje przepisy na domowe chleby i inne pieczywo przygotowane na zakwasie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.

Opublikowano: 2012 23 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na zakwas

Przepis jak zrobić zakwas na chleb. Zakwas jest potrzebny do domowego wypieku chleba. Chleb możecie zrobić na drożdżach albo właśnie na zakwasie. Chleb na zakwasie ma wielu wielbicieli. Wymaga on jedynie więcej czasu na rośnięcie. Zakwas działa wolniej niż drożdże. Możecie nawet wstawić taki chleb na zakwasie do lodówki na noc i piec go rano.

Zakwas na chleb przepis

Nie jest trudno zrobić taki domowy zakwas, możecie tu wykorzystać mąkę żytnią lub pszenną. Ja osobiście bardziej wolę mąkę pszenną. Żytnia jest dla mnie zbyt kwaśna. Przygotujcie więc zakwas i pieczcie chleby. Zajrzyjcie do moich przepisów na chleb, tam zobaczycie jak wykorzystać wasz zakwas i jak upiec chleb.