Tarta wiejska z pieczarkami
Nocna owsianka

cinnamon bun cookies

Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te cynamonowe świderki 🙂

Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami 🙂

Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka.

Możecie je dodatkowo przed krojeniem obturlać w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem.

Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.

cinnamon bun cookies

cinnamon bun cookies

cinnamon bun cookies

cynamonowe świderki 6

Ciastka cynamonowe świderki
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 40
Składniki
masa ciasteczkowa:
  • 230 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej niedużej pomarańczy
  • 1 duże jajko
  • 300-350 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania)
masa cynamonowa:
  • 80 g miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.
  2. Dodaj jajko oraz mąkę z solą.
  3. Gotowe ciasto schłódź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
  4. W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.
  5. Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek - około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia - myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
  6. Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon - przy tym też pomaga papier do pieczenia.
  7. Utocz wałek z ciasta - możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłódź przez około pół godziny.
  8. Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki - około 5 mm.
  9. Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  11. Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Tarta wiejska z pieczarkami
Nocna owsianka

Related Post