Zaktualizowany: 2023 8 październikaOpublikowano: 2013 13 grudnia
szyszki z ryżu

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego z mojego dzieciństwa

Szyszki zrobione z ryżu preparowanego i krówek to smak mojego dzieciństwa. Wtedy robiła je moja mama, a teraz ja robię je moim dzieciom. Mimo prostoty wykonania oraz niewielu składników, to deser, który zawsze i wszystkim smakuje. Jeśli więc też uwielbialiście te słodkości, to zobaczcie jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego – sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyjcie film z przygotowania szyszek :)

szyszki z ryżu

Karmelowe szyszki z ryżu preparowanego przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym zaskoczysz dzieci i dorosłych, to wypróbuj ten przepis!

szyszki z ryżu

Szyszki z ryżu preparowanego przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przysmak dzieciństwa – karmelowe szyszki z ryżu. Takie szyszki z ryżu preparowanego są bardzo szybkie do przygotowania a smakują rewelacyjnie. Spróbuj koniecznie!
4.05 z 138 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Deser
Porcje 22 sztuki
Kalorie 445 kcal
Składniki

składniki na szyszki z ryżu i krówek

  • około 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek ((takie miękkie szybciej się rozpuszczą))
  • 100 g masła
  • 1 łyżka łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić szyszki z ryżu i krówek

  • Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Mieszaj aż masa się ładnie połączy i nie będzie się oddzielało masło.
    300 g krówek, 100 g masła
    jak zrobić szyszki z ryżu i krówek
  • Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
    1 łyżka łyżka gorzkiego kakao
  • Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
    około 80 g ryżu preparowanego
    dodawanie ryżu preparowanego do rozpuszczonych krówek
  • Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
  • Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule – ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
    jak zrobić szyszki z ryżem
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 445kcalWeglowodany: 63gBiałko: 3gTłuszcz: 21gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe szyszki z krówek, szyszki z ryżu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szyszki z ryżu i cukierków

Karmelowe szyszki z ryżu – uwagi

Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.

Moja mama robiła je tylko czasami, za to u mojego męża były one częstym gościem.

Teraz jest to również przysmak moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły).

Jeśli takie szyszki to również smak Waszego dzieciństwa, to koniecznie je przygotujcie i pozwólcie sobie na chwilę nostalgii.

szyszki z ryżu i krówek

Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej – wskazówki

Sam przepis jest prosty , więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę.  Za to efekt WOW gwarantowany!

Aby zrobić szyszki z krówek wystarczy rozpuścić krówki z masłem, a potem wymieszać z ryżem preparowanym.

Lekko przestudzoną masę nabieramy łyżką i nadajemy kształt – mogą to być podłużne kształty bardziej podobne do szyszek, albo bardziej okrągłe i mniejsze. To już zależy od Was!

szyszki z ryżu preparowanego

Jakie krówki do szyszek?

Najlepiej wybrać tu miękkie i ciągnące krówki – szybciej się rozpuszczą.

Gdy krówki się rozpuszczą i połączą z masłem w jednolitą masę, to wsyp do garnka ryż preparowany i go wymieszaj łopatką.

Ostudź masę, aby się nie poparzyć w trakcie robienia szyszek.

Wtedy bierz porcje ryżu w krówkach i tocz z nich szyszki – mogą to być podłużne kształty, albo kuleczki – jak będzie wygodniej.

Gotowe szyszki z ryżu odłóż do pełnego ostudzenia.

Możesz je włożyć dodatkowo w małe papilotki (jak do babeczek, albo trufli) – będą się piękniej prezentowały. W takiej postaci możesz je nawet spakować i podarować w prezencie :)

Te słodkie kuleczki z ryżu preparowanego będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.

Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom.

karmelowe szyszki ryżowe

Jak przechowywać szyszki?

Szyszki są najlepsze do zjedzenia w przeciągu kilku dni, a najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci z otoczenia albo nie wysychały.

Możecie je włożyć do foliowych ładnych opakowań, przewiązać wstążeczką i podarować komuś.

A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny :)

Ps. 

Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na pyszne domowe słodkie wypieki – zaczynając od ciasteczek i babeczek na tortach kończąc. Na pewno każdy znajdziecie coś dla siebie. 

najlepsze wypieki beaty

Najlepsze Wypieki Beaty

szyszki ryżowe

A tu pierwsze zdjęcia moich szyszek z 2013 roku.

szyszki z ryżu preparowanego

 

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

 

 

Polecane przepisy na proste słodkości

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem