Reklama


Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.

Moja mama robiła je czasami w domu, ale mama mojego męża jeszcze częściej 😀

Teraz to przysmak również moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły :)).

Sam przepis jest prosty i efektowny, więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę.

Szyszki z ryżu będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.

Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom.

A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny 😀

 

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego
 
Autor:
Składniki
  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą)
  • 100 g masła
  • opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie
  1. Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  2. Możesz dodać trochę gorzkiego kakao - wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
  3. Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
  4. Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
  5. Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule - ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 2 cm.
  6. Smacznego 🙂
Notatki
Jeśli masz mało czasu, albo nie wierzysz w swoje umiejętności - możesz krówki zastąpić gotową masą kajmakową, którą lekko pogrzej, aby była bardziej płynna i do niej dodaj ryż.

banner banner

Related Post

Reklama

  • Bardzo je lubię, i prosto się je robi 🙂

  • Pyszne i słodziutkie .. :*

  • sa super

  • Muszę je jak najszybciej wykonać.

  • Muszę spróbować zrobić

  • Ola

    Świetne! Moi znajomi pokochali te szyszki a nigdzie w moim miescie nie moge ich kupic 🙁 Bardzo smaczne, proste i efektowne. Polecam 🙂

  • Maria

    To jest kolejnt przepis z którego skorzystałam.Szyszki sa super.Polecam.Maria

    • wypiekibeaty

      bardzo się cieszę, że się udały 🙂

  • asia

    mi po wystudzeniu wychodzą bardzo twarde i ledwo je idzie gryźć dlaczego?

    • Bardzo dziwne. Dajesz krówki czy jakieś twarde cukierki toffe ?

  • Super są! Moja córa ma je w sklepiku szkolnym, ale nie kupuje, tylko jej robię, a ona bierze je sobie do szkoły:) Pyszne, słodziutkie, naprawdę super!:)

  • Pingback: Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe - Wypieki Beaty()

  • Asia

    Beato, ile dać gotowej masy kajmakowej? Tzn.jaka mniej wiecej ma być konsystencja całości, zanim dodam ryż.
    Pozdrawiam

    • Nie robiłam nigdy szyszek na masie, ale myślę, że możesz dać podobnie jak krówek, czyli 300 g, najwyżej dodaj trochę mniej masła i jeśli masa nie będzie mocno rzadka wtedy dodaj resztę masła. Trudno mi powiedzieć ile sztuk wychodzi, bo to zależy od ich wielkości – część robiłam wielkości rafaello, a część dużo większych. W każdym razie wychodzi ich na prawdę sporo 🙂

  • Asia

    I jeszcze – ile wychodzi sztuk z podanych proporcji?

  • Aleksandra

    co zrobić jak szyszki nie twardnieja? 🙁

    • Nie miałam takich problemów, ale pewnie dodałabym jeszcze trochę ryżu preparowanego i ponownie całość wymieszała i zagniotła kulki. One nigdy nie są takie do końca twarde (bo by się ich pewnie nie ugryzło), ale muszą trzymać kształt.

  • renata

    A ile czasu mogą czekać na pożarcie??? Ile dni wcześniej mogę je zrobić- chodzi mi tu tylko o logistykę przygotowań świątecznych 🙂

    • Szyszki tak jak i ciasteczka czy pierniczki mogą leżeć 🙂 U mnie po miesiącu dalej nic sięz nimi nie działo 🙂 Rób śmiało na święta będą w sam raz

  • Anna

    Dziękuję za przepis, zrobiłam dwa razy. Za pierwszym razem wybrałam w sklepie z kilku rodzajów krówek te, które przez papierek wydawały się miękkie. Nie dodawałam kakao. Wyszły po zrobieniu idealne, ok. 70 sztuk średnicy 2cm. Po zastygnięciu tylko lekko twardawe. Najlepiej smakują gdy się je robi, na ciepło:) Za drugim razem krówki były twarde i dodałam kakao. Te dwie zmiany dały masę, która mimo, że była ciepła nie chciała się lepić w kulki, ryż się rozpadał. I tak już nam zostało, jedliśmy słodki ryż:) Ale przecież nie forma się liczy a smak, też to było pyszne!

    • Cieszę się, że szyszki smakowały (mimo nie do końca idealnej formy) 🙂

  • To chyba najbardziej lubiane przeze mnie słodycze z dzieciństwa 🙂

  • ann

    właśnie zrobiłam 🙂 idealne!

    • Bardzo się cieszę. Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów 🙂

  • Elisabeth

    apetyczne dodaje przepis zmiksowac ciasteczka oreo pol szkl wymieszac z popkorn szklanka wymieszac z biala czekolada rozpuszczana w kapieli wodnej 200 gr robic kuleczki drugi pomysl sciagniety z blogu fr 4 szklanki marshallow stopic z mniej niz pol szklanki masla pozniej wymieszac z 1szklanka zmiksowanych ciasteczek oreo wylozyc na forme rozprowadzic na grubosc 2 cm pozniej pokroic w kwadraty 4 na 4 ciastka nazywaja sie palet 3 przepis 250 gr bialej czekol rozpuscic z 200 gr mleka kondensowan dodac do tego polamanych ciastek oreo 150 gr 4 sposob zamiast ciastek wymieszac z 150 gr orzechow wloskich pokrojonych tyle pozdrawiam korzystajcie z pozytkiem dla waszych dzieci nieznajoma z francji

  • ania

    co tu duzo mowic….. smakuja tak samo swietnie jak wygladaja 🙂

  • Miśka

    Są świetne tylko mi wyszły twarde jak kamień i nie wiem dlaczego?

    • Hmm, sama nie wiem, moje nawet po dłuższym poleżeniu (udało mi się trochę ich „zabunkrować”) nie były twarde.

  • Ewa

    RE WE LA CJA !!! Smak z dzieciństwa! Wreszcie się udały! Pierwsze wyszły nie szyszki, a kamienie…:) To zależy od krówek. Te pierwsze były Wedla (nie mam nic przeciwko „Wedel”), tylko były dość twarde, nie nadają się na szyszki. Teraz kupiłam mięciutkie mleczne (polecam z Biedronki). Ja zrobiłam podwójną porcję -duża paczka ryżu prep. 150g., 2 opakowania krówek (po 150g.paczka) i kostka masła. Wyszły 2 DUUUŻE, bardzo efektowne półmiski i wcale nie było za dużo… 🙂 Nie było nikogo, kto by na ich widok nie powiedział „WOW!” Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tym samoznikającym szyszkom 🙂 Pycha! Dziękuję 🙂

    • Super 🙂 i dziękuję za cenne wskazówki dotyczące krówek 🙂 na pewno przydadzą się innym 🙂 dziękuję i pozdrawiam, Beata

  • Agusia

    Witam Panią serdecznie. Fantastyczny przepis. Mam pytanie, czy zamiast krówek mogą być miękkie, ciągnące się cukierki toffi?? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Jasne :). Ważne tylko, aby się ładnie rozpuszczały 🙂

  • Piotr

    Jeszcze ich nie zrobiłem ale wiem że będą smaczne
    P.S
    Dziękuje za przepis

  • Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

  • ola

    Te szyszki są takie pyszne, że po godzinie już ich nie było!!! Dzięki za przepis.Zrobiłam dwa razy.

  • Kasia

    A jakie maslo dodajesz?

    • W kuchni używam tylko masła prawdziwego – takiego 82% tłuszczu, żadne mixy.

  • ola

    mniam smakowite ja miałam takie w szkole nie były zbyt dobre a te domowe rewelacja

  • Jolanta

    Kiedyś robiłam i znów mi się zachciało. Kupiłam masę kajmakową (żeby spróbować),krówki i irysy. Te z masą- nie wyszły, za nic się nie lepiły, a po paru godzinach taka sama konsystencja- jemy łyżką- smak dobry. Te z mieszanki krówkowo- irysowej są dobre. Syn skomentował- „o, szyszunie”… Robię tego więcej, bo będą na święta. Ale jutro poszukam toffi, żeby dodać. Ciut za kruche są.

  • ola

    Jednym słowem te szyszki są PYSZNE nigdy nie jadłam niczego lepszego(JEŚLI CHODZI O SŁODYCZE).One są najlepsze na świecie(:

  • ola

    I D E A L N E tylko to mogę powiedzieć.Są tak super że jak zrobiłam ich 15 to po 4 min było ich tylko 5!!! To po prostu niebo w gębie!!!!!!!!!

  • ola

    SUPERSPOX,IDEALNE,FAJOSKIE NIE DO SKOMENTOWANIA

  • ola

    Dobrze że ich nie sprzedają bo po 3 tygodniach wyczerpały by się zapasy.

  • Beata

    Bardzo dobre!!!!!

  • ola

    człowiek który nie lubi tych szyszek to dureń.

  • zuzia

    nom

  • zuzia

    są super

  • zuzia

    extra

  • Zbyszek

    pszepyszne

  • Angelika Prymus

    Z chłopakiem dzisiaj chcemy je zrobić, zobaczymy co nam z tego wyjdzie. 300 gram krówek, 150 gram ryżu i kostka masła. 🙂 Będzie ciekawie. 🙂

    • wypiekibeaty

      Nawet jak nie będą „wyglądać”, to będą smakować 🙂

      • Angelika Prymus

        Wyszły. To znaczy chyba za dużo ryżu, bo niby 150 gram na 300 gram krówek, to jednak te 150 gram to za dużo, sam ryż został, ale wyszły. Co prawda, trochę twarde, nie wiem dlaczego, ale jakoś tam wyszły. 🙂 Może trzeba było więcej krówek?

        • wypiekibeaty

          Trudno mi powiedzieć, powinno być ok, a krówki dobrze się rozpuściły?

          • Angelika Prymus

            Tak, dobrze się rozpuściły. Wyszły całkiem nieźle, a następnym razem wyjdą jeszcze lepsze.

          • wypiekibeaty

            Oczywiście 🙂

  • Pingback: Blok czekoladowy jak za dawnych lat :) - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Marta Kucharewicz

    Dobry wieczór 🙂 wypróbowałam dziś Pani przepis. Trochę pogubiłam się w tych proporcjach, bo w głównym przepisie były inne, w komentarzach inne. Zrobiłam tak: 300g krówek, 200g masła, 100g ryżu. Najpierw się zmartwiłam, bo moje krówki były typowymi ciągutkami i pomyślałam, że przez to będą twarde. Po rozpuszczeniu masy (masła i krówek) i delikatnym ostudzeniu – w ogóle masa mi się do siebie nie lepiła. Ale nie odpuściłam! W formę do mufinek powkładałam foremki i tam nałożyłam i docisnęłam ryż. Zastygły, stały się zwarte, ale nie są twarde. Wyglądają może inaczej – ale naprawdę są przepyszne. Dodałam chyba za dużo masła, ale mimo wszystko – polecam. Piękny smak z dzieciństwa 🙂 dziękuję za przepis 🙂

%d bloggers like this: