Ciasto pomarańczowo-makowe
Sugar cookies

Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.

Teraz to przysmak również moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły :)).

Sam przepis jest prosty i efektowny, więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę.

Szyszki z ryżu będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko.

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego
 
Autor:
Składniki
  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą)
  • 100 g masła
  • opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie
  1. Rozpuść krówki razem z masłem - mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
  2. Możesz dodać trochę gorzkiego kakao - wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
  3. Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
  4. Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
  5. Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule - ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 2 cm.
  6. Smacznego 🙂
Notatki
Jeśli masz mało czasu, albo nie wierzysz w swoje umiejętności - możesz krówki zastąpić gotową masą kajmakową, którą lekko pogrzej, aby była bardziej płynna i do niej dodaj ryż.

banner banner

Ciasto pomarańczowo-makowe
Sugar cookies

Related Post