Przepis na proste i pyszne babeczki malinowe

muffinki malinowe

Nie wiem, czy już wam to mówiłam, ale uwielbiam Erica Lanlarda.

Zaczęło się od oglądania jego programu Cake Boy.

Zauroczył mnie swoją osobą i prawdziwą miłością do słodkich wypieków.

W jego wykonaniu wszystko było takie proste, nieskrępowane i idealne.

W wyniku tej telewizyjnej fascynacji kupiłam jego książkę „Czekolada”, którą po prostu uwielbiam – na blogu jest już nawet kilka przepisów pochodzących z tej książki.

Niedawno w moje ręce wpadła druga z jego książek „Home Bake” w wersji angielskiej.

W książce jest mnóstwo podstawowych przepisów na ciasta – każde rewelacyjne i czuję, że będę wam co jakiś czas podrzucać coś z tej książki, ponieważ przepisy w niej zawarte to takie wypiekowe klasyki :)

Dzisiejszy przepis na babeczki malinowe również pochodzi właśnie z książki „Home Bake”.

Eric robił je co prawda z borówkami amerykańskimi, ale ja ich akurat nie miałam i zastąpiłam malinami.

Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i bardzo owocowe – koniecznie je musicie upiec – z malinami albo borówkami.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

wypieki beaty babeczki z malinami

muffinki z malinami

wypieki beaty babeczki malinowe

babeczki malinowe

wypieki beaty mufinki z malinami

Proste babeczki malinowe przepis do druku

babeczki z malinami

Babeczki malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste babeczki z malinami.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 25 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12
Kalorie 293 kcal

Składniki

maliny:

babeczki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 125 ml oleju
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Instrukcja
 

  • Przygotuj maliny - umieść je w rondelku dodaj cukier i podgotuj, aż owoce się rozpadną - ostudź.
  • Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Cienkim strumieniem wlej do jajek olej - ciągle miksując, dodaj ekstrakt z wanilii.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masy jajecznej dodawaj po porcji mąki na zmianę ze śmietaną lub jogurtem.
  • Przygotuj formę do babeczek - nałóż do każdej papilotki ciasto - mniej więcej do połowy wysokości, na wierzchu ułóż po większej łyżeczce malin, na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  • Babeczki piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.
  • Możesz je podać z odrobiną jogurtu naturalnego i rozgniecionymi malinami :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 293kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4.4gTłuszcz: 14gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!