Babeczki malinowe

 

muffinki malinowe

 

Nie wiem, czy już wam to mówiłam, ale uwielbiam Erica Lanlarda.

Zaczęło się od oglądania jego programu Cake Boy.

Zauroczył mnie swoją osobą i prawdziwą miłością do słodkich wypieków.

W jego wykonaniu wszystko było takie proste, nieskrępowane i idealne.

W wyniku tej telewizyjnej fascynacji kupiłam jego książkę „Czekolada”, którą po prostu uwielbiam – na blogu jest już nawet kilka przepisów pochodzących z tej książki.

Niedawno w moje ręce wpadła druga z jego książek „Home Bake” w wersji angielskiej.

W książce jest mnóstwo podstawowych przepisów na ciasta – każde rewelacyjne i czuję, że będę wam co jakiś czas podrzucać coś z tej książki, ponieważ przepisy w niej zawarte to takie wypiekowe klasyki :)

Dzisiejszy przepis na babeczki malinowe również pochodzi właśnie z książki „Home Bake”.

Eric robił je co prawda z borówkami amerykańskimi, ale ja ich akurat nie miałam i zastąpiłam malinami.

Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i bardzo owocowe – koniecznie je musicie upiec – z malinami albo borówkami.

 

wypieki beaty babeczki z malinami

 

muffinki z malinami

 

wypieki beaty babeczki malinowe

 

babeczki malinowe

 

wypieki beaty mufinki z malinami

 

babeczki z malinami

Babeczki malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na 12 sztuk babeczek
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 25 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 293 kcal

Składniki
  

maliny:

  • 150 g malin
  • 50 g cukru

babeczki:

  • 2 duże jajka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 125 ml oleju
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g (1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Instrukcja
 

  • Przygotuj maliny - umieść je w rondelku dodaj cukier i podgotuj, aż owoce się rozpadną - ostudź.
  • Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Cienkim strumieniem wlej do jajek olej - ciągle miksując, dodaj ekstrakt z wanilii.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masy jajecznej dodawaj po porcji mąki na zmianę ze śmietaną lub jogurtem.
  • Przygotuj formę do babeczek - nałóż do każdej papilotki ciasto - mniej więcej do połowy wysokości, na wierzchu ułóż po większej łyżeczce malin, na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  • Babeczki piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Babeczki po upieczeniu ostudź.
  • Możesz je podać z odrobiną jogurtu naturalnego i rozgniecionymi malinami :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 293kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4.4gTłuszcz: 14gBłonnik: 1.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!