Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Babeczki malinowe

By |2018-09-13T10:35:17+00:002018 Wrzesień 17th|Babeczki, Ciasta owocowe|

Babeczki malinowe

 

muffinki malinowe

 

Nie wiem, czy już wam to mówiłam, ale uwielbiam Erica Lanlarda.

Zaczęło się od oglądania jego programu Cake Boy.

Zauroczył mnie swoją osobą i prawdziwą miłością do słodkich wypieków.

W jego wykonaniu wszystko było takie proste, nieskrępowane i idealne.

W wyniku tej telewizyjnej fascynacji kupiłam jego książkę „Czekolada”, którą po prostu uwielbiam – na blogu jest już nawet kilka przepisów pochodzących z tej książki.

Niedawno w moje ręce wpadła druga z jego książek „Home Bake” w wersji angielskiej.

W książce jest mnóstwo podstawowych przepisów na ciasta – każde rewelacyjne i czuję, że będę wam co jakiś czas podrzucać coś z tej książki, ponieważ przepisy w niej zawarte to takie wypiekowe klasyki 🙂

Dzisiejszy przepis na babeczki malinowe również pochodzi właśnie z książki „Home Bake”.

Eric robił je co prawda z borówkami amerykańskimi, ale ja ich akurat nie miałam i zastąpiłam malinami.

Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i bardzo owocowe – koniecznie je musicie upiec – z malinami albo borówkami.

 

wypieki beaty babeczki z malinami

 

muffinki z malinami

 

wypieki beaty babeczki malinowe

 

babeczki malinowe

 

wypieki beaty mufinki z malinami

 

Babeczki malinowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 sztuk babeczek
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
maliny:
  • 150 g malin
  • 50 g cukru
babeczki:
  • 2 duże jajka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 125 ml oleju
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Przygotuj maliny - umieść je w rondelku dodaj cukier i podgotuj, aż owoce się rozpadną - ostudź.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Cienkim strumieniem wlej do jajek olej - ciągle miksując, dodaj ekstrakt z wanilii.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Do masy jajecznej dodawaj po porcji mąki na zmianę ze śmietaną lub jogurtem.
  6. Przygotuj formę do babeczek - nałóż do każdej papilotki ciasto - mniej więcej do połowy wysokości, na wierzchu ułóż po większej łyżeczce malin, na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  7. Babeczki piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  8. Babeczki po upieczeniu ostudź.
  9. Możesz je podać z odrobiną jogurtu naturalnego i rozgniecionymi malinami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 293 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 1,3 g Białka: 4,4 g

 

 

 

Reklama

4 komentarze

  1. Majka 2018/09/17 at 21:25 - Reply

    Pycha Warto skorzystać z jogurtu i malin na wierzchu.

  2. Candy Pandas 2018/09/17 at 11:43 - Reply

    Warto tak pysznie korzystać ze świeżych malin dopóki jeszcze są! <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: