Chai tea – mrożona i ciepła
![mrożona herbata chai tea na zimno](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/07/chai-tea-1.jpg)
Przepis na masala tea – w wersji mrożonej i na ciepło
Zapraszam dziś na Chai tea, czyli bardzo aromatyczną herbatę, która doskonale orzeźwiaj w gorące letnie dni, ale również wspaniale rozgrzewa zimą. Przygotujcie ją albo na zimno, albo na ciepło, aby cieszyć się jej niezwykłym smakiem przez cały rok!
Spis treści
![herbata chai tea mrożona chai tea](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/07/chai-tea-4.jpg)
Chai tea przepis krok po kroku
Już dziś przygotujcie sobie Chai tea i popijajcie ją na zimno w upalne letnie dni, albo na gorąco w zimowe wieczory.
Chai tea przepis
Składniki
składniki na chai tea
- 12 ziaren kardamonu ((tych jakby saszetek))
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 8 goździków (całych )
- ok 19 cm imbiru ( świeżego – pokrojonego w plasterki)
- 4 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (mielonej )
- 2 łyżki cukru (trzcinowego (lub do smaku))
- 1 litr wody
- 4 torebki czarnej herbaty
Instrukcja
Jak zrobić chai tea
- Wodę zagotuj z wszystkimi przyprawami – bez herbaty.12 ziaren kardamonu, 8 kulek czarnego pieprzu, 8 goździków, ok 19 cm imbiru, 4 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 litr wody, 2 łyżki cukru
- Po zagotowaniu gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 5 minut.4 torebki czarnej herbaty
- Odstaw całość do przestudzenia, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się przypraw.
- Podawaj na ciepło lub na zimno – mniej więcej 1:1 z mlekiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Indyjska herbata mrożona – masala chai – uwagi
Chai tea, to bardzo aromatyczna, pełna przypraw herbata.
Można ją pić na gorąco – wtedy rozgrzewa jak nic, albo w wersji mrożonej – z zimnym mlekiem i lodem :)
Ja ze względu na porę roku piję ją teraz na zimno, ale jak przyjdą chłody to możecie się rozgrzać pyszną chai tea latte z gorącym mlekiem – mleko wtedy dodatkowo spieńcie spieniaczem do mleka, aby uzyskać pyszną mleczną piankę :)
Ja w domu przygotowałam większą ilość chai tea i trzymam ją w lodówce. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś orzeźwiającego mogę nalać jej sobie trochę do szklanki, dodać lód i zimne mleko i gotowe :D
Jeśli lubicie takie intensywne (a nawet lekko pikantne od dodatku imbiru) smaki, to koniecznie wypróbujcie chai tea.
Ja na pewno przygotuję nową porcję zimą – musi smakować rewelacyjnie, gdy za oknem pada śnieg :D
Wtedy zakupię całe goździki, bo teraz nie miałam i użyłam mielone – przez to moja chai tea wygląda trochę mętnie ;)
A na upały polecam też pyszne frappuccino :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na mrożone napoje
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na mrożone napoje idealne na upalne dni. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na mrożoną herbatę
Chai tea albo masala chai to popularna mocno aromatyczna herbata rodem z kuchni indyjskiej. Ta mocna herbata z przyprawami korzennymi świetnie sprawdza się zarówno podana na zimno, jak i na ciepło. Masala chai podana na zimno orzeźwia w upały, a podana na gorąco rozgrzewa w zimne dni. Mocny napar herbaty z przyprawami podajemy z dodatkiem mleka - zimnego lub gorącego. Dodatkowo mleko można pienić. Taka herbata na ciepło to chai tea latte.
Masala chai przepis
Wywar herbaty możecie przechowywać w lodówce i używać wtedy kiedy macie na niego ochotę. Hebata masala chai jest pyszna zimną i latem. Zaopatrzcie się w korzenne przyprawy i zróbcie w domu indyjską mrożoną herbatę.
Jeśli lubicie kuchnią indyjską i przepisy nią inspirowane, to na blogu znajdziecie ich trochę. Ja wam mogę polecić między innymi zupę dhal z soczewicy, chlebki naan, klopsiki butter chicken, kurczaka tikka masala albo mango smoothie.