Przepis na Chai tea – w wersji mrożonej i na ciepło

chai tea na zimno


Chai tea, to bardzo aromatyczna, pełna przypraw herbata.

Można ją pić na gorąco – wtedy rozgrzewa jak nic, albo w wersji mrożonej – z zimnym mlekiem i lodem :)

Ja ze względu na porę roku piję ją teraz na zimno, ale jak przyjdą chłody to możecie się rozgrzać pyszną chai tea latte z gorącym mlekiem – mleko wtedy dodatkowo spieńcie spieniaczem do mleka, aby uzyskać pyszną mleczną piankę :)

Ja w domu przygotowałam większą ilość chai tea i trzymam ją w lodówce. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś orzeźwiającego mogę nalać jej sobie trochę do szklanki, dodać lód i zimne mleko i gotowe :D

Jeśli lubicie takie intensywne (a nawet lekko pikantne od dodatku imbiru) smaki, to koniecznie wypróbujcie chai tea.

Ja na pewno przygotuję nową porcję zimą – musi smakować rewelacyjnie, gdy za oknem pada śnieg :D

Wtedy zakupię całe goździki, bo teraz nie miałam i użyłam mielone – przez to moja chai tea wygląda trochę mętnie ;)

A na upały polecam też pyszne frappuccino :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ice chai tea

mrożona chai tea

chai tea herbata

herbata chai

Chai tea przepis do druku

domowa ice tea z korzennymi przyprawami jak kawa ze starbucksa

Chai tea - mrożona i ciepła

Wypieki Beaty
Syrop chai tea do podania na gorąco i zimno.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 5
Kalorie 10 kcal

Składniki

  • 12 ziaren kardamonu (tych jakby saszetek)
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 8 goździków całych
  • ok 19 cm imbiru świeżego - pokrojonego w plasterki
  • 4 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • litr wody
  • 4 torebki czarnej herbaty

Instrukcja
 

  • Wodę zagotuj z wszystkimi przyprawami - bez herbaty.
    12 ziaren kardamonu, 8 kulek czarnego pieprzu, 8 goździków, ok 19 cm imbiru, 4 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej, litr wody, 2 łyżki cukru
  • Po zagotowaniu gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 5 minut.
    4 torebki czarnej herbaty
  • Odstaw całość do przestudzenia, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się przypraw.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno - mniej więcej 1:1 z mlekiem :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 10kcalWeglowodany: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.