Przepis na Chai tea – w wersji mrożonej i na ciepło
Chai tea, to bardzo aromatyczna, pełna przypraw herbata.
Można ją pić na gorąco – wtedy rozgrzewa jak nic, albo w wersji mrożonej – z zimnym mlekiem i lodem :)
Ja ze względu na porę roku piję ją teraz na zimno, ale jak przyjdą chłody to możecie się rozgrzać pyszną chai tea latte z gorącym mlekiem – mleko wtedy dodatkowo spieńcie spieniaczem do mleka, aby uzyskać pyszną mleczną piankę :)
Ja w domu przygotowałam większą ilość chai tea i trzymam ją w lodówce. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś orzeźwiającego mogę nalać jej sobie trochę do szklanki, dodać lód i zimne mleko i gotowe :D
Jeśli lubicie takie intensywne (a nawet lekko pikantne od dodatku imbiru) smaki, to koniecznie wypróbujcie chai tea.
Ja na pewno przygotuję nową porcję zimą – musi smakować rewelacyjnie, gdy za oknem pada śnieg :D
Wtedy zakupię całe goździki, bo teraz nie miałam i użyłam mielone – przez to moja chai tea wygląda trochę mętnie ;)
A na upały polecam też pyszne frappuccino :)
Chai tea przepis do druku

Chai tea - mrożona i ciepła
Składniki
Instrukcja
- Wodę zagotuj z wszystkimi przyprawami - bez herbaty.12 ziaren kardamonu, 8 kulek czarnego pieprzu, 8 goździków, ok 19 cm imbiru, 4 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej, litr wody, 2 łyżki cukru
- Po zagotowaniu gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 5 minut.4 torebki czarnej herbaty
- Odstaw całość do przestudzenia, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się przypraw.
- Podawaj na ciepło lub na zimno - mniej więcej 1:1 z mlekiem :)
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.