Przepis na chleb orzechowy – domowy
Dziś chcę podać przepis na bardzo smaczny i prosty chleb z orzechami.
Nie wymaga zakwasu, więc może go sobie upiec każdy :)
Upieczony jest na mące pełnoziarnistej (polecam Lubellę), więc oprócz tego, że wybornie smakuje – jest też zdrowszy :)
Można go oczywiście zrobić na zwykłej mące (najlepiej na chlebowej 750, albo przynajmniej na 650), tylko wtedy trzeba pamiętać, aby dać mniej wody.
Chleb można upiec w zwykłej foremce keksowej.
Polecam wam również przepisy na inne domowe pieczywo – między innymi na pszenny chleb z matcha, chleb bez zagniatania, chleb irlandzki, proziaki – czyli bułeczki na sodzie czy ekspresowe bułeczki.
Przepis na chleb orzechowy – przepis do druku

Chleb orzechowy
Przepis na pyszny orzechowy chleb idealny na kanapki.
Składniki
- 20 g drożdży świeżych
- 400 ml letniej wody
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g orzechów laskowych pokrojonych
Instrukcja
- Drożdże rozmieszaj z cukrem i odrobiną wody.20 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru
- Resztę składników (oprócz orzechów) włóż do dużej miski, dodaj wodę (lepiej dolewać ją stopniowo), rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto (ręcznie, albo mikserem).500 g mąki pełnoziarnistej, 400 ml letniej wody
- Na koniec dodaj orzechy i zagnieć.50 g orzechów laskowych
- Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki - zajmie to około 1-1,5 godziny).
- Piecz chleb w temperaturze 200 stopni (góra/dół) przez około 45 minut.
- Chleb przestudź na kratce, a potem spróbuj się mu jakoś oprzeć ;)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!