Przepis na chleb orzechowy – domowy

 

Dziś chcę podać przepis na bardzo smaczny i prosty chleb z orzechami.

Nie wymaga zakwasu, więc może go sobie upiec każdy :)

Upieczony jest na mące pełnoziarnistej (polecam Lubellę), więc oprócz tego, że wybornie smakuje – jest też zdrowszy :)

Można go oczywiście zrobić na zwykłej mące (najlepiej na chlebowej 750, albo przynajmniej na 650), tylko wtedy trzeba pamiętać, aby dać mniej wody.

Chleb można upiec w zwykłej foremce keksowej.

Polecam wam również przepisy na inne domowe pieczywo – między innymi na pszenny chleb z matcha, chleb bez zagniatania, chleb irlandzki, proziaki – czyli bułeczki na sodzie czy ekspresowe bułeczki.

 chleb orzechowy

 pszenny chleb z orzechami

Przepis na chleb orzechowy – przepis do druku

domowy chleb z orzechami

Chleb orzechowy

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Porcje 15

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozmieszaj z cukrem i odrobiną wody.
  • Resztę składników (oprócz orzechów) włóż do dużej miski, dodaj wodę (lepiej dolewać ją stopniowo), rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto (ręcznie, albo mikserem). Na koniec dodaj orzechy.
  • Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (chleb musi wyrosnąć do wysokości foremki - zajmie to około 1-1,5 godziny).
  • Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.
  • Chleb przestudź na kratce, a potem spróbuj się mu jakoś oprzeć ;)
Słowa kluczowe chleb, drożdże, orzechy, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!