Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Chleb pszenny na piwie

By | 2018-05-29T11:40:25+00:00 2014 Wrzesień 24th|Pieczywo|

Chleb pszenny na piwie

Kupiłam sobie wreszcie garnek rzymski i upiekłam w nim chleb 🙂

Jako że był to debiut, więc pomyślałam sobie, że wypiek też powinien być debiutancki.

W ten oto sposób powstał chleb pszenny na piwie – użyłam do niego ciemne piwo typu porter (to które miałam, było bardzo mocne w smaku i „ciężkie” dlatego zmieszałam go w równej proporcji z wodą – jeśli użyjecie jasnego piwa, albo takiego o łagodnym smaku, to możecie nie dodawać wody).

Co do samego garnka rzymskiego, to przed jego użyciem należy go namoczyć w wodzie przez 15 minut (zastosowałam „pełne zanurzenie” ;)).

Garnek wstawia się do zimnego piekarnika, więc i pieczenie chleba przebiegło trochę inaczej – najpierw chleb wyrastał trochę w tym mokrym garnku (około 30 minut), a następnie włożyłam przykryty garnek razem z chlebem do piekarnika i dopiero wtedy włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 stopni.

Chleb piecze się w garnku około godzinę potem można zdjąć pokrywę i podpiec chleb przez kolejne 10 minut.

Trzeba pamiętać, żeby po namoczeniu garnka nasmarować go dokładnie olejem – można też obsypać płatkami, otrębami lub mąką –  chleb może mocno wyrosnąć i przykleić się nawet do pokrywy (mi tak zrobił).

Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chlebek miał niesamowitą chrupiącą skórkę, a do tego mocno błyszczącą.

Dodam jeszcze, że potem upiekliśmy jeszcze nasz typowy chleb na zakwasie i też wyszedł świetny 🙂

Zapraszam również na inne moje przepisy na domowe pieczywo.

 

chleb pszenny na piwie
chleb pszenny na piwie
chleb pszenny na piwie

Chleb pszenny na piwie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 100 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (np. 720)
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciemnego piwa (np porter)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i lekko rozmieszaj.
  2. W dużej misce umieść zakwas, mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz 250 ml piwa.
  3. Zagnieć ciasto, w trakcie dodawaj pozostałe piwo.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po 30 minutach zagnieć ciasto i pozwól mu wyrastać jeszcze godzinę
  6. Zanurz garnek rzymski w wodzie zgodnie z instrukcją na 15 minut.
  7. Wysmaruj dół garnka masłem i obsyp maką.
  8. Z ciasa uformuj bochenek i włóż go do garnka.
  9. Garnek wstaw do zimnego piekarnika na 30 minut - możesz ustawić 30 stopni aby ciasto miało odpowiednie warunki do rośnięcia.
  10. Włącz piekarnik na 200 stopni i zostaw w nim garnek na 60 minut.
  11. Po godzinie zdejmik pokrywę i zostaw chleb w piekarniku do przyrumienienia (ok 10 minut)
  12. Wyciągnij chleb i połóż na kratkę do wystygnięcia.
  13. Jeżeli w trakcie stygnięcia skórka chleba robi się miękka to wstaw go ponownie do piekarnika (już bez garnka) na ok 5-10 minut z termoobiegiem.
Notatki
Jeśli pieczesz chleb w normalnej foremce, to wtedy rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.

 

Reklama

3 komentarze

  1. gin 2014/09/25 at 09:43 - Reply

    Cudny ten chleb 🙂
    Marzy mi się garnek rzymski, ale ceny mnie póki co skutecznie od tej inwestycji odstraszają…

    • wypiekibeaty 2014/09/25 at 19:17 - Reply

      ja zapłaciłam ok 50pln. Na razie jestem w fazie testów i nauki użytkowania 🙂

  2. Angie 2014/09/24 at 15:46 - Reply

    Ale pięknie wyrósł!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: