Chleb pszenny na piwie

Zaktualizowany: 2023 23 sierpnia
chleb pszenny na piwie

Przepis na chleb pszenny zrobiony na piwie

Dziś zapraszam na fajny chleb pszenny na piwie. Ten chleb zrobiłam zarówno na zakwasie jak i na odrobinie drożdży – żeby przyspieszyć proces wyrastania chleba. Do tego dodałam do niego ponad szklankę ciemnego piwa. Chleb wyszedł bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. Gorąco polecam!

chleb pszenny na piwie

Chleb pszenny na piwie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie zrób taki chleb z dodatkiem piwa.

chleb pszenny na piwie2

Chleb pszenny na piwie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chleb pszenny zrobiony z dodatkiem piwa.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb pszenny na piwie

  • 100 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej ((np. 720))
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciemnego piwa ((np porter))
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
 

Jak robić chleb na piwie

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i lekko rozmieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść zakwas, mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz 250 ml piwa.
    100 g zakwasu, 500 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 300 ml ciemnego piwa
  • Zagnieć ciasto, w trakcie dodawaj pozostałe piwo (wg potrzeb).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po 30 minutach zagnieć ciasto i pozwól mu wyrastać jeszcze godzinę
  • Zanurz garnek rzymski w wodzie zgodnie z instrukcją na 15 minut.
  • Wysmaruj dół garnka masłem i obsyp mąką.
  • Z ciasta uformuj bochenek i włóż go do garnka.
  • Garnek wstaw do zimnego piekarnika na 30 minut – możesz ustawić 30 stopni aby ciasto miało odpowiednie warunki do rośnięcia.
  • Włącz piekarnik na 200 stopni (góra/dół) i zostaw w nim garnek na 60 minut.
  • Po godzinie zdejmik pokrywę i zostaw chleb w piekarniku do przyrumienienia (ok 10 minut)
  • Wyciągnij chleb i połóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Jeżeli w trakcie stygnięcia skórka chleba robi się miękka to wstaw go ponownie do piekarnika (już bez garnka) na ok 5-10 minut z termoobiegiem.
Notatki
Jeśli pieczesz chleb w normalnej foremce, to wtedy rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z piwem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pszenny na piwie

Chleb z piwem – uwagi

Kupiłam sobie wreszcie garnek rzymski i upiekłam w nim chleb pszenny :)

Jako że był to debiut, więc pomyślałam sobie, że wypiek też powinien być debiutancki.

W ten oto sposób powstał chleb pszenny na piwie – użyłam do niego ciemne piwo typu porter (to które miałam, było bardzo mocne w smaku i „ciężkie” dlatego zmieszałam go w równej proporcji z wodą – jeśli użyjecie jasnego piwa, albo takiego o łagodnym smaku, to możecie nie dodawać wody).

Co do samego garnka rzymskiego, to przed jego użyciem należy go namoczyć w wodzie przez 15 minut (zastosowałam „pełne zanurzenie” ;)).

Garnek wstawia się do zimnego piekarnika, więc i pieczenie chleba przebiegło trochę inaczej – najpierw chleb wyrastał trochę w tym mokrym garnku (około 30 minut), a następnie włożyłam przykryty garnek razem z chlebem do piekarnika i dopiero wtedy włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 stopni.

Chleb piecze się w garnku około godzinę potem można zdjąć pokrywę i podpiec chleb przez kolejne 10 minut.

Trzeba pamiętać, żeby po namoczeniu garnka nasmarować go dokładnie olejem – można też obsypać płatkami, otrębami lub mąką –  chleb może mocno wyrosnąć i przykleić się nawet do pokrywy (mi tak zrobił).

Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chlebek miał niesamowitą chrupiącą skórkę, a do tego mocno błyszczącą.

Dodam jeszcze, że potem upiekliśmy jeszcze nasz typowy chleb na zakwasie i też wyszedł świetny :)

Zapraszam również na inne moje przepisy na domowe pieczywo.

Polecane przepisy na domowe chleby

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 24 września

Podziel się przepisem

4 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na chleb pszenny na piwie

Zapraszam na domowy chleb pszenny robiony z dodatkiem piwa. Taki chleb domowy to idealna podstawa wszystkich kanapek! Zrobienie chleba w domu nie jest trudne - zobacz mój dokładny przepis i się przekonaj do pieczenia domowego pieczywa!

Chleb z piwem przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić chleb w garnku rzymskim. Jak przygotować garnek rzymski do użycia, jak upiecz chleb w garnku rzymskim? Zobaczcie mój przepis i rozwiejcie wszelkie swoje niepewności. Chleb pszenny na piwie, to doskonały chleb z chrupiącą skórką. Spróbujcie koniecznie! Sprawdźcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.