Ciasto Kubuś odchudzone i fit :)
Ciasto Kubuś jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, więc ja również postanowiłam je przygotować :)
Ale że lato za pasem, oponek trzeba się pozbywać, a nie hodować, to moje ciasto Kubuś odchudziłam :D
Zamiast ciężkiej masy na śmietanie kremówce użyłam gęsty jogurt grecki, do „budyniu” z soku marchewkowego nie dałam masła.
Dzięki temu porcja mojego ciasta miała jakieś 140 kalorii (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach :D).
Jako podstawę wybrałam sok marchewkowy z brzoskwinią i do tego dopasowałam resztę składników – użyłam więc galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinie z puszki – w sezonie możecie użyć świeże brzoskwinie.
Ciasto Kubuś wyszło moim zdaniem rewelacyjnie i bardzo nam wszystkim smakowało – a że akurat jak je zrobiłam miałam gości, to tą opinię może potwierdzić więcej osób :)
Jeśli dbacie o linię, albo po prostu lubicie lekkie i delikatne desery, po których nie musicie rozpinać guzika, to to ciasto jest dla Was.
A dodatkowo powiem, że dzieciaki będą nim zachwycone – nie znam dziecka, które nie lubi galaretki i ciast na zimno :D
Ja swoje ciasto przygotowałam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.
Ps. Z takich przepisów na zimno i z galaretką, które moje dzieci uwielbiają, to mogę jeszcze polecić przepis na lodowca – ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami oraz sernik brzoskwiniowy na zimno – mniamuśny ;)

Ciasto Kubuś odchudzone
Składniki
- około 150 g podłużnych biszkoptów
- 1 litr soku marchwiowego przecierowego - użyłam taki z dodatkiem brzoskwiń
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 szklanka wrzątku
- puszka brzoskwiń
Instrukcja
- Biszkoptami wyłóż dno blaszki o wielkości około 24/24 cm.
- Z soku marchwiowego odlej niecałą szklankę, a resztę zagotuj w rondelku.
- W odlanym soku rozprowadź budynie, a następnie wlej całość do gotującego się soku i energicznie mieszaj aż zrobi się budyń.
- Masę przelej na biszkopty i odstaw do przestudzenia.
- Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Gdy będzie już chłodna dodaj ją do jogurtu i zmiksuj (jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to możesz dodać trochę cukru pudru - ja nie dodawałam).
- Przelej masę jogurtową na budyń marchwiowy i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
- W między czasie przygotuj drugą galaretkę brzoskwiniową wg instrukcji na opakowaniu.
- Na stężoną warstwę jogurtową wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką - nie wylewaj galaretki zanim nie zacznie tężeć, bo może spłynąć na spód ciasta.
- Ciasto ponownie schowaj do lodówki i zostaw na kilka godzin, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Tak. Coś w sam raz na teraz dla mnie, lato już tuz tuż a tak całkiem bezcukrowo i bezsłodyczowo nie umiem. Zapisuję:)
To tak jak ja – deserek musi być :)
Jak już dawno nie jadłyśmy tego ciasta :D Kiedyś namiętnie nasza mama je robiła :D Taka wersja podoba nam się jeszcze bardziej :D
To super :) teraz wy go zróbcie mamie :D
na takie słoneczne cudo to ja jestem pierwsza :D zwłaszcza że je odchudziłaś :D
Takiego odchudzonego to można spokojnie dwa kawałki zjeść :)