Ciasto Kubuś odchudzone i fit :)

 

kubuś ciasto

 

Ciasto Kubuś jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, więc ja również postanowiłam je przygotować :)

Ale że lato za pasem, oponek trzeba się pozbywać, a nie hodować, to moje ciasto Kubuś odchudziłam :D

Zamiast ciężkiej masy na śmietanie kremówce użyłam gęsty jogurt grecki, do „budyniu” z soku marchewkowego nie dałam masła.

Dzięki temu porcja mojego ciasta miała jakieś 140 kalorii (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach :D).

Jako podstawę wybrałam sok marchewkowy z brzoskwinią i do tego dopasowałam resztę składników – użyłam więc galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinie z puszki – w sezonie możecie użyć świeże brzoskwinie.

Ciasto Kubuś wyszło moim zdaniem rewelacyjnie i bardzo nam wszystkim smakowało – a że akurat jak je zrobiłam miałam gości, to tą opinię może potwierdzić więcej osób :)

Jeśli dbacie o linię, albo po prostu lubicie lekkie i delikatne desery, po których nie musicie rozpinać guzika, to to ciasto jest dla Was.

A dodatkowo powiem, że dzieciaki będą nim zachwycone – nie znam dziecka, które nie lubi galaretki i ciast na zimno :D

Ja swoje ciasto przygotowałam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.

Ps. Z takich przepisów na zimno i z galaretką, które moje dzieci uwielbiają, to mogę jeszcze polecić przepis na lodowca – ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami oraz sernik brzoskwiniowy na zimno – mniamuśny ;)

 

ciasto bez pieczenia z soku marchewkowego

 

odchudzone ciasto

 

ciasto kubuś ochudzone

 

ciasto kubuś dietetyczne

 

ciasto kubuś

dietetyczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Kubuś odchudzone

Wypieki Beaty
3 z 1 oceny
Porcje 20

Składniki
  

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 1 litr soku marchwiowego przecierowego - użyłam taki z dodatkiem brzoskwiń
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • puszka brzoskwiń

Instrukcja
 

  • Biszkoptami wyłóż dno blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  • Z soku marchwiowego odlej niecałą szklankę, a resztę zagotuj w rondelku.
  • W odlanym soku rozprowadź budynie, a następnie wlej całość do gotującego się soku i energicznie mieszaj aż zrobi się budyń.
  • Masę przelej na biszkopty i odstaw do przestudzenia.
  • Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  • Gdy będzie już chłodna dodaj ją do jogurtu i zmiksuj (jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to możesz dodać trochę cukru pudru - ja nie dodawałam).
  • Przelej masę jogurtową na budyń marchwiowy i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
  • W między czasie przygotuj drugą galaretkę brzoskwiniową wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na stężoną warstwę jogurtową wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką - nie wylewaj galaretki zanim nie zacznie tężeć, bo może spłynąć na spód ciasta.
  • Ciasto ponownie schowaj do lodówki i zostaw na kilka godzin, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!