Przepis na ciasto Kubuś w wersji odchudzonej i fit :)

ciasto kubuś odchudzone

Ciasto Kubuś jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, więc ja również postanowiłam je przygotować :)

Ale że lato za pasem, oponek trzeba się pozbywać, a nie hodować, to moje ciasto Kubuś odchudziłam :D

Zamiast ciężkiej masy na śmietanie kremówce użyłam gęsty jogurt grecki, a do „budyniu” z soku marchewkowego nie dałam masła.

Dzięki temu porcja mojego ciasta miała jakieś 140 kalorii (o ile się nie pomyliłam w obliczeniach :D).

Jakie składniki potrzebne będą do zrobienia ciasta Kubuś w wersji fit?

Po pierwsze biszkopty – ja użyłam takie podłużne – jak do tiramisu.

Po drugie sok.

Ja wybrałam sok marchewkowy z brzoskwinią i do tego dopasowałam resztę składników – użyłam więc galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinie z puszki – w sezonie możecie użyć świeże brzoskwinie.

Na koniec – dobry i gęsty jogurt – polecam tu jogurt grecki, który nie podchodzi wodą.

Ciasto przygotowujemy warstwowo – na dno foremki wykładamy warstwę biszkoptów. Na nie wylewamy „budyń” marchewkowy. Potem warstwa jogurtu z galaretką, a na koniec pokrojone owoce i galaretka.

Ciasto musicie następnie schłodzić w lodówce, tak aby poszczególne warstwy stężały.

Ciasto Kubuś wyszło moim zdaniem rewelacyjnie i bardzo nam wszystkim smakowało – a że akurat jak je zrobiłam miałam gości, to tą opinię może potwierdzić więcej osób :)

Jeśli dbacie o linię, albo po prostu lubicie lekkie i delikatne desery, po których nie musicie rozpinać guzika, to to ciasto jest dla Was.

A dodatkowo powiem, że dzieciaki będą nim zachwycone – nie znam dziecka, które nie lubi galaretki i ciast na zimno :D

Ja swoje ciasto przygotowałam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm. Możecie także wykorzystać foremkę o wielkości około 20/30 cm.

Ps. Z takich przepisów na zimno i z galaretką, które moje dzieci uwielbiają, to mogę jeszcze polecić przepis na lodowca – ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami oraz sernik brzoskwiniowy na zimno – mniamuśny ;)

ciasto bez pieczenia z soku marchewkowego

odchudzone ciasto

ciasto kubuś ochudzone

ciasto kubuś dietetyczne

ciasto kubuś

Ciasto Kubuś odchudzone przepis do druku

dietetyczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Kubuś odchudzone

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto bez pieczenia z masą marchewkową, jogurtem i galaretką.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz
Danie Ciasta
Porcje 20

Składniki
  

  • 150 g biszkoptów podłużnych
  • 1 litr soku marchwiowego przecierowego - użyłam taki z dodatkiem brzoskwiń
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 400 g jogurtu greckiego gęstego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń

Instrukcja
 

  • Biszkoptami wyłóż dno blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  • Z soku marchwiowego odlej niecałą szklankę, a resztę zagotuj w rondelku.
  • W odlanym soku rozprowadź budynie, a następnie wlej całość do gotującego się soku i energicznie mieszaj aż zrobi się budyń.
  • Masę przelej na biszkopty i odstaw do przestudzenia.
  • Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do wystudzenia.
  • Gdy będzie już chłodna dodaj ją do jogurtu i zmiksuj (jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to możesz dodać trochę cukru pudru - ja nie dodawałam).
  • Przelej masę jogurtową na budyń marchwiowy i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
  • Przygotuj drugą galaretkę brzoskwiniową wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na stężoną warstwę jogurtową wyłóż pokrojone w plastry brzoskwinie i zalej tężejącą galaretką - nie wylewaj galaretki zanim nie zacznie tężeć, bo może spłynąć na spód ciasta.
  • Ciasto ponownie schowaj do lodówki i zostaw na kilka godzin, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!