Drink bombardino
Przepis na bombardino czyli drink rodem z Alp
Drink bombardino to kremowy i rozgrzewający drink, który zachwyca smakiem i aromatem. To połączenie likieru jajecznego, brandy lub rumu oraz bitej śmietany, tworzy pyszny napój idealny na chłodne zimowe wieczory. To receptura, która rozgrzewa zarówno ciało, jak i duszę. Gorąco polecam!
Spis treści
Drink bombardino przepis krok po kroku
Jeśli lubisz rozgrzewające napoje „z prądem” to koniecznie wypróbuj ten niezwykle smakowity przepis!
Drink bombardino przepis
Składniki
składniki na bombardino
- 1 porcja adwokata (np. 1/4 szklanki)
- 1 porcja rumu (np. 1/4 szklanki)
- śmietana kremówka (mocno schłodzona )
- cukier puder (do smaku)
- gorzka czekolada ( lub gorzkie kakao do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bombardino
- Do małego rondelka wlej równe porcje rumu i adwokata, wymieszaj i podgrzej – pamiętaj, aby nie zagotować, bo „uciekną” procenty ;)1 porcja adwokata, 1 porcja rumu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z odrobiną cukru pudru.śmietana kremówka, cukier puder
- Przelej alkohol do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą lub gorzkim kakao.
Notatki
Prywatne
Co to jest bombardino?
Bombardino to włoski likier będący połączeniem likieru jajecznego (adwokata) i rumu. Drink bombardino jest bardzo popularny na stokach narciarskich w Alpach – nie zaskoczę pewnie nikogo, kto obejrzał zdjęcia, że jest on szczególnie lubiany przez panie. Możecie sobie taki drink przygotować w domu – nawet bez posiadania oryginalnego likieru w barku.
Jak zrobić drink bombardino – wskazówki
Wystarczy w równych proporcjach zmieszać adwokat i rum (ja użyłam biały rum, bo wolę go od tradycyjnego). Obydwa alkohole wlewamy do rondelka i podgrzewamy – ale nie za długo. Mają być lekko gorące! Jeśli je zagotujecie, to pozbędziecie się całego alkoholu! Drink przelewamy do szklanki i dekorujemy go czapką z bitej śmietany. Na koniec jeszcze trochę tartej czekolady lub kakao – gotowe.
Słowo ostrzeżenia! Bombardino potrafi nieźle uderzyć do głowy – podgrzany alkohol „bierze” bardziej. Ale też przy okazji rozgrzeje każdego „zmarźluszka” – tylko proszę się potem „grzecznie prowadzić”. Zachęcam Was również do wypróbowania drinku ajerkoniakowego – również na ciepło. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, bo to zależy od was – nalejcie równą ilość rumu i ajerkoniaku – zależnie od ilości osób, które będą piły. Np. po szklance jednego i drugiego alkoholu. Jeśli nie chce się wam ubijać śmietany kremówki, to użyjcie gotową bitą śmietanę w spray’u.
Polecane przepisy na rozgrzewające napoje
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające napoje – zarówno z alkoholem jak i bez. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Włoski drink bombardino przepis
Ten włoski drink króluje na włoskich stokach narciarskich, bo rozgrzewa jak mało co. A do tego smakuje wręcz wyśmienicie. Kto by pomyślał, że połączenie ajerkoniaku i rumu może tak dobrze smakować razem - szczególnie po podgrzaniu :) Bombardino smakuje wspaniale, szczególnie z czapką z bitej śmietany i odrobiną tartej czekolady. To prawdziwy zimowy hit! Żeby nie było - drink bombardino mogą pić nie tylko narciarze na stoku ;) Możecie go przygotować spokojnie w domu i podać na imprezie karnawałowej. Przygotujcie bombardino i zaskoczcie znajomych jego smakiem.
Przepis na Bombardino z rumem
Drink z ajerkoniaku i rumu smakuje bombowo i może dlatego tak się nazywa, a może dlatego, że wypicie kilku szklaneczek może nieźle człowieka "złożyć". Bo nie ma co się oszukiwać porcja alkoholu jest tu dość znaczna, chociaż jak się pije bombardino, to wcale tego nie czuć ;) Bądźcie więc ostrzeżeni i pijcie ostrożnie :) Zapiszcie sobie przepis na bombardino i używajcie gdy potrzebujecie rozgrzewki w zimny dzień - szczególnie po dłuższym pobycie na zimnie.
Polecam wam także na rozgrzewkę szwedzkie wino grzane glogg a także ajerkoniak na ciepło.