Minicalzone, czyli włoskie pierogi
Przepis na minicalzone, czyli włoskie pierogi
Calzone to włoskie danie, które przypomina zamkniętą pizzę. To delikatne drożdżowe ciasto, wypełnione serem, szynką, pieczarkami i innymi składnikami, które tworzą wyjątkowy smak. To pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, która zaskakuje smakiem i aromatem. Sprawdź mój przepis na pierożki z ciasta na pizzę i zobacz jak zrobić calzone. Gorąco polecam na przekąskę!
Spis treści
Minicalzone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne przekąski we włoskim stylu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Minicalzone, czyli włoskie pierogi przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do calzone
dodatkowe składniki do calzone
- sos pomidorowy ( lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta)
- mozzarella ( lub inny ser)
- oliwki
- kukurydza
- boczek ( lub inna wędlina (szynka, salami) – cienko pokrojone)
- dodatki (inne ulubione )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do calzone
- Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).120 ml mleka
- Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.250 g mąki pszsennej, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak zrobić calzone krok po kroku
- Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Podziel na 10 porcji.
- Każdą rozwałkuj na placek.
- Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) – omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.sos pomidorowy
- Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.mozzarella, oliwki, kukurydza, boczek, dodatki
- Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
- Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać – najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
- Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
- Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone – nie poparz się.
- Piecz około 15 minut – aż pierożki będą rumiane.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Co to jest calzone?
Mam dla Was kolejną propozycję na karnawałową imprezę – mini calzone. Calzone to w zasadzie nic innego co pizza złożona na pół (w formie pieroga). Minicalzone to po prostu calzone w pomniejszeniu – mały pierożek z nadzieniem idealny na szybką i małą przekąskę. Sprawdzą się one rewelacyjnie na imprezach – możecie wcześniej przygotować sobie takie pierożki i upiec przed przyjściem gości, albo nawet w trakcie.
Jak przygotować calzone – wskazówki
Jeśli będziecie je piec w wysokiej temperaturze (najlepiej chociaż 250 stopni – ja piekłam w 270 stopniach), wtedy włoskie calzone będą gotowe po około 15 minutach. Dzięki małej formie będą wygodniejsze do jedzenia niż tradycyjna pizza, bo nie wymagają nawet talerza. Do środka możecie włożyć co sobie tylko wymyślicie – ja np. zrobiłam sobie pierożki z sosem pomidorowym, mozzarellą, oscypkiem, szynką szwarcwaldzką i kiełkami brokułu. Możecie nawet poprosić gości, aby sobie sami skomponowali swoje calzone.
Podaję porcję na 10 takich małych calzone – łatwo możecie podwoić porcję mnożąc produkty razy 2.
Wypróbujcie również mój przepis na najlepsze ciasto na pizzę, a także na włoską focaccię i mini pizze. Sos pomidorowy możecie przygotować swój ulubiony lub zrobić z mojego przepisu na sos do pizzy. Jeśli chcecie przygotować calzone na obiad, to podzielcie ciasto na mniej porcji – np. na 4 jeśli jest was czworo i przygotujcie calzone w dużym rozmiarze.
Ps. Gorąco polecam również mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na pizzę
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszną pizzę i pizzowe wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na calzone
Przepis na włoskie calzone jest bardzo podobny do przepis na pizzę. Główna różnica polega na tym, że calzone składa się na pół i zlepia dokładnie brzegi. Tak upieczony pierożek calzone jest puszysty, a w środku ma gorące nadzienie. I to nadzienie jest zwykle bardzo gorące. Dlatego uważajcie przy jedzeniu aby się nie oparzyć. Najlepiej najpierw odgryźć róg calzone i pozwolić ujść parze wodnej zgromadzonej w kieszonce z ciasta. Wtedy możecie zjeść resztę. Tak przygotowane włoskie calzone jest pyszne i warto upiec je czasami zamiast tradycyjnej pizzy. Jeśli szukacie przepisu na ciasto na pizzę i sos pomidorowy do pizzy, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pizzę. To ciasto na pizzę jest najlepsze! Znajdziecie tam również przepis na sos pomidorowy do pizzy, który możecie również wykorzystać przy pieczeniu calzone.
Włoskie minicalzone przepis
Ja zrobiłam tu minicalzone, ale możecie ciasto podzielić na mniej niż 10 porcji - np. na 4 porcje i przygotować duże calzone idealne na obiad. Wtedy każdy się naje takim jednym calzone z sosem pomidorowym i farszem. Podajcie do tego tego włoskiego dania prostą sałatkę z sałaty, pomidorów i innych warzyw, a otrzymacie pyszny obiad dla całej rodziny!
Wypróbujcie również inne moje przepisy z kuchni włoskiej. Wszystkie są pyszne i proste do zrobienia.