Minicalzone, czyli włoskie pierogi

Zaktualizowany: 2024 8 sierpnia
minicalzone4

Przepis na minicalzone, czyli włoskie pierogi

Calzone to włoskie danie, które przypomina zamkniętą pizzę. To delikatne drożdżowe ciasto, wypełnione serem, szynką, pieczarkami i innymi składnikami, które tworzą wyjątkowy smak. To pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, która zaskakuje smakiem i aromatem. Sprawdź mój przepis na pierożki z ciasta na pizzę i zobacz jak zrobić calzone. Gorąco polecam na przekąskę!

minicalzone3

Minicalzone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne przekąski we włoskim stylu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

calzone, pierożki, włoska kuchnia, pizza calzone

Minicalzone, czyli włoskie pierogi przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne włoskie calzone w wersji mini – idealne na imprezy i nie tylko.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 40 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do calzone

  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 120 ml mleka (letniego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszsennej ((najlepiej typ 650) – 1 i 2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko (u mnie rozmiar L)

dodatkowe składniki do calzone

  • sos pomidorowy ( lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta)
  • mozzarella ( lub inny ser)
  • oliwki
  • kukurydza
  • boczek ( lub inna wędlina (szynka, salami) – cienko pokrojone)
  • dodatki (inne ulubione )
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do calzone

  • Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).
    120 ml mleka
  • Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.
    250 g mąki pszsennej, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.

Jak zrobić calzone krok po kroku

  • Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel na 10 porcji.
  • Każdą rozwałkuj na placek.
  • Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) – omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
    sos pomidorowy
  • Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
    mozzarella, oliwki, kukurydza, boczek, dodatki
  • Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
  • Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać – najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
  • Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
  • Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone – nie poparz się.
  • Piecz około 15 minut – aż pierożki będą rumiane.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe calzone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
minicalzone6

Co to jest calzone?

Mam dla Was kolejną propozycję na karnawałową imprezę – mini calzone. Calzone to w zasadzie nic innego co pizza złożona na pół (w formie pieroga). Minicalzone to po prostu calzone w pomniejszeniu – mały pierożek z nadzieniem idealny na szybką i małą przekąskę. Sprawdzą się one rewelacyjnie na imprezach – możecie wcześniej przygotować sobie takie pierożki i upiec przed przyjściem gości, albo nawet w trakcie.

Jak przygotować calzone – wskazówki

Jeśli będziecie je piec w wysokiej temperaturze (najlepiej chociaż 250 stopni – ja piekłam w 270 stopniach), wtedy włoskie calzone będą gotowe po około 15 minutach. Dzięki małej formie będą wygodniejsze do jedzenia niż tradycyjna pizza, bo nie wymagają nawet talerza. Do środka możecie włożyć co sobie tylko wymyślicie – ja np. zrobiłam sobie pierożki z sosem pomidorowym, mozzarellą, oscypkiem, szynką szwarcwaldzką i kiełkami brokułu. Możecie nawet poprosić gości, aby sobie sami skomponowali swoje calzone.

Podaję porcję na 10 takich małych calzone – łatwo możecie podwoić porcję mnożąc produkty razy 2.

Wypróbujcie również mój przepis na najlepsze ciasto na pizzę, a także na włoską focaccię i mini pizze. Sos pomidorowy możecie przygotować swój ulubiony lub zrobić z mojego przepisu na sos do pizzy. Jeśli chcecie przygotować calzone na obiad, to podzielcie ciasto na mniej porcji – np. na 4 jeśli jest was czworo i przygotujcie calzone w dużym rozmiarze.

Ps. Gorąco polecam również mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.

Polecane przepisy na pizzę

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszną pizzę i pizzowe wypieki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 21 stycznia

Podziel się przepisem

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na calzone

Przepis na włoskie calzone jest bardzo podobny do przepis na pizzę. Główna różnica polega na tym, że calzone składa się na pół i zlepia dokładnie brzegi. Tak upieczony pierożek calzone jest puszysty, a w środku ma gorące nadzienie. I to nadzienie jest zwykle bardzo gorące. Dlatego uważajcie przy jedzeniu aby się nie oparzyć. Najlepiej najpierw odgryźć róg calzone i pozwolić ujść parze wodnej zgromadzonej w kieszonce z ciasta. Wtedy możecie zjeść resztę. Tak przygotowane włoskie calzone jest pyszne i warto upiec je czasami zamiast tradycyjnej pizzy. Jeśli szukacie przepisu na ciasto na pizzę i sos pomidorowy do pizzy, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pizzę. To ciasto na pizzę jest najlepsze! Znajdziecie tam również przepis na sos pomidorowy do pizzy, który możecie również wykorzystać przy pieczeniu calzone.

Włoskie minicalzone przepis

Ja zrobiłam tu minicalzone, ale możecie ciasto podzielić na mniej niż 10 porcji - np. na 4 porcje i przygotować duże calzone idealne na obiad. Wtedy każdy się naje takim jednym calzone z sosem pomidorowym i farszem. Podajcie do tego tego włoskiego dania prostą sałatkę z sałaty, pomidorów i innych warzyw, a otrzymacie pyszny obiad dla całej rodziny!

Wypróbujcie również inne moje przepisy z kuchni włoskiej. Wszystkie są pyszne i proste do zrobienia.