Miodowa babka
Miodowa babka to kolejny już przepis niezawodnej Donny Hay – ja po prostu uwielbiam jej przepisy :)
Jeśli próbowaliście już inne przepisy tej autorki, to tą babkę również pokochacie za jej niesamowitą prostotę i świetny smak :D
Możecie podać ją po prostu polaną miodem czy posypaną cukrem pudrem, ale jeśli macie świeże owoce i trochę bitej śmietany, to będziecie mieli deser „pełną gębą” – że się tak kolokwialnie wyrażę ;)
Babka praktycznie robi się sama, po upieczeniu jest miękka i wilgotna, do tego jest bardzo sycąca, więc jeden kawałek w zupełności Wam wystarczy – szczególnie jeśli ciasto podacie z dodatkami.
Inne przepisy Donny Hay znajdziecie tutaj – gorąco zachęcam do zapoznania się z nimi, bo na prawdę warto.


Miodowa babka
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 125 g miodu
- 155 g rozpuszczonego masła
- 3 roztrzepane jajka (użyłam rozmiar L)
- 180 g jogurtu naturalnego
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce zmieszaj rozpuszczone masło, miód, jajka i jogurt.
- Dodaj suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj - do połączenia.
- Przelej ciasto do formy do babki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.