Miodowa babka

babka miodowa 10

 

Miodowa babka to kolejny już przepis niezawodnej Donny Hay – ja po prostu uwielbiam jej przepisy :)

Jeśli próbowaliście już inne przepisy tej autorki, to tą babkę również pokochacie za jej niesamowitą prostotę i świetny smak :D

Możecie podać ją po prostu polaną miodem czy posypaną cukrem pudrem, ale jeśli macie świeże owoce i trochę bitej śmietany, to będziecie mieli deser „pełną gębą” – że się tak kolokwialnie wyrażę ;)

Babka praktycznie robi się sama, po upieczeniu jest miękka i wilgotna, do tego jest bardzo sycąca, więc jeden kawałek w zupełności Wam wystarczy – szczególnie jeśli ciasto podacie z dodatkami.

Inne przepisy Donny Hay znajdziecie tutaj – gorąco zachęcam do zapoznania się z nimi, bo na prawdę warto.

babka miodowa 5

 

babka miodowa 2

babka miodowa 4

 

babka miodowa 6

 

babka miodowa 8

 

babka miodowa 11

 

babka jogurtowa

Miodowa babka

Wypieki Beaty
4.34 z 3 ocen

Składniki
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 125 g miodu
  • 155 g rozpuszczonego masła
  • 3 roztrzepane jajka (użyłam rozmiar L)
  • 180 g jogurtu naturalnego

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce zmieszaj rozpuszczone masło, miód, jajka i jogurt.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko wymieszaj - do połączenia.
  • Przelej ciasto do formy do babki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

babka miodowa 1

[/fusion_text]