Przepis na piernikowe bezy z kremem i żurawinami
Co powiecie na Eton Mess w wersji bożonarodzeniowej?
Ja wam mówię – to jest pyszne :)
Zwykłe beziki zastępujemy bezami piernikowymi, do śmietany kremówki dodajemy żurawiny i w zasadzie świąteczny deser gotowy :)
Prosto i bardzo smacznie.
Piernikowe bezy możecie upiec wcześniej i wtedy w święta będziecie mieli mniej bałaganu w kuchni ;)
Podaję tutaj porcję na bezy z jednego białka – akurat tyle, aby wystarczyło na cztery porcje deseru, ale możecie przygotować podwójną porcję, bo same bezy są tak kuszące, że będziecie je podjadać (moje dzieciaki zjadły od razu po 4).
Przygotujcie ten bezowy deser piernikowy na Boże Narodzenie albo w okresie karnawału – będzie się wspaniale prezentował na słodkim stole :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na proste desery.
Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan przepis

Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan :)
Składniki
piernikowe bezy:
- 1 białko z jajka rozmiar L
- 3 łyżki cukru kryształu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:
- 500 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) - mocno schłodzonej
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 50 g żurawiny - posiekanej drobno lub zmiksowanej suszonej
- 2-3 łyżki konfitury z żurawiny - opcjonalnie
Instrukcja
bezy:
- Białko zmiksuj aż się napuszy.1 białko
- Dodaj cukier i miksuj aż białko będzie białe i lśniące, a cukier się zupełnie rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).3 łyżki cukru kryształu
- Dodaj przyprawę do piernika i delikatnie wymieszaj łyżką.0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- Przełóż masę do woreczka, odetnij róg i wyciśnij na papier do pieczenia malutkie bezy.
- Piecz bezy w 100 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez godzinę.
- Po godzinie wyłącz piekarniki i pozostaw w nim bezy aż do wystudzenia.
- Bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniczków nawet kilka miesięcy :)
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Dodaj połowę posiekanej suszonej żurawiny i wymieszaj (możesz też dodać konfiturę z żurawiny - nada ona kolor śmietanie).50 g żurawiny, 2-3 łyżki konfitury z żurawiny
- Na dno pucharka pokrusz po 2-3 beziki, nałóż trochę kremu, połóż drugą warstwę bezików i przykryj warstwą kremu.
- Wierzch deseru udekoruj pozostałą częścią posiekanej żurawiny.
- Deser podaj od razu lub przechowaj w lodówce - jeśli będzie długo stał w lodówce, to bezy namiękną od kremu.
Przepis własny.