Co powiecie na Eton Mess w wersji bożonarodzeniowej?

Ja mówię – to jest pyszne :)

Zwykłe beziki zastępujemy bezikami piernikowymi, do śmietany kremówki dodajemy żurawiny i w zasadzie świąteczny deser gotowy :)

Prosto i bardzo smacznie.

Beziki możecie upiec wcześniej i wtedy w święta będziecie mieli mniej bałaganu w kuchni ;)

Podaję tutaj porcję na bezy z jednego białka – akurat tyle, aby wystarczyło na cztery porcje deseru, ale możecie przygotować podwójną porcję, bo same bezy są tak kuszące, że będziecie je podjadać (moje dzieciaki zjadły od razu po 4).

 

piernikowo-żurawinowe eton mess3

piernikowo-żurawinowe eton mess1

piernikowo-żurawinowe eton mess6

 

piernikowe bezy

Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan :)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 4

Składniki

piernikowe bezy:

krem:

Instrukcja
 

bezy:

  • Białko zmiksuj aż będzie sztywne.
  • Dodaj cukier i miksuj aż białko będzie białe i lśniące, a cukier się zupełnie rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż masę do woreczka, odetnij róg i wyciśnij na papier do pieczenia malutkie bezy.
  • Piecz bezy w 100 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez godzinę.
  • Po godzinie wyłącz piekarniki i pozostaw w nim bezy aż do wystudzenia.
  • Bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniczków nawet kilka miesięcy :)

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
  • Dodaj połowę posiekanej suszonej żurawiny i wymieszaj (możesz też dodać konfiturę z żurawiny - nada ona kolor śmietanie).
  • Na dno pucharka pokrusz po 2-3 beziki, nałóż trochę kremu, połóż drugą warstwę bezików i przykryj warstwą kremu.
  • Wierzch deseru udekoruj pozostałą częścią posiekanej żurawiny.
  • Deser podaj od razu lub przechowaj w lodówce - jeśli będzie długo stał w lodówce, to bezy namiękną od kremu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.