Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan

Przepis na piernikowe bezy z kremem i żurawinami

Zapraszam dziś na pyszny świąteczny bałagan, czyli deser Eton mess z piernikowymi bezami, żurawinami i kremem. Taki deser na pewno zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Spróbuj koniecznie!

deser bezowy z żurawinami

Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy świąteczny deser, to koniecznie przygotuj ten deser Eton Mess.

piernikowe bezy

Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczny piernikowy deser z bezami i żurawinami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Deser
Porcje 4
Składniki

składniki na piernikowe bezy:

składniki na krem żurawinowy do Eton Mes

  • 500 ml śmietany kremówki ((użyłam 30%) – mocno schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru ((do smaku))
  • 50 g żurawiny (- posiekanej drobno lub zmiksowanej suszonej )
  • 2-3 łyżki konfitury z żurawiny (- opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić piernikowe bezy do deseru

  • Białko zmiksuj aż się napuszy.
    1 białko
  • Dodaj cukier i miksuj aż białko będzie białe i lśniące, a cukier się zupełnie rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
    3 łyżki cukru kryształu
  • Dodaj przyprawę do piernika i delikatnie wymieszaj łyżką.
    0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Przełóż masę do woreczka, odetnij róg i wyciśnij na papier do pieczenia malutkie bezy.
  • Piecz bezy w 100 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez godzinę.
  • Po godzinie wyłącz piekarniki i pozostaw w nim bezy aż do wystudzenia.
  • Bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniczków nawet kilka miesięcy :)

Jak zrobić żurawinowy krem do Eton Mess

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Dodaj połowę posiekanej suszonej żurawiny i wymieszaj (możesz też dodać konfiturę z żurawiny – nada ona kolor śmietanie).
    50 g żurawiny, 2-3 łyżki konfitury z żurawiny
  • Na dno pucharka pokrusz po 2-3 beziki, nałóż trochę kremu, połóż drugą warstwę bezików i przykryj warstwą kremu.
  • Wierzch deseru udekoruj pozostałą częścią posiekanej żurawiny.
  • Deser podaj od razu lub przechowaj w lodówce – jeśli będzie długo stał w lodówce, to bezy namiękną od kremu.
Prywatne
Słowa kluczowe bezy piernikowe, deser na boże narodzenie, deser z żurawiną
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernikowo-żurawinowe eton mess

Piernikowy Eton Mess z kremem żurawinowym – uwagi

Co powiecie na Eton Mess w wersji bożonarodzeniowej?

Ja wam mówię – to jest pyszne :)

Zwykłe beziki zastępujemy bezami piernikowymi, do śmietany kremówki dodajemy żurawiny i w zasadzie świąteczny deser gotowy :)

Prosto i bardzo smacznie.

Piernikowe bezy możecie upiec wcześniej i wtedy w święta będziecie mieli mniej bałaganu w kuchni ;)

Podaję tutaj porcję na bezy z jednego białka – akurat tyle, aby wystarczyło na cztery porcje deseru, ale możecie przygotować podwójną porcję, bo same bezy są tak kuszące, że będziecie je podjadać (moje dzieciaki zjadły od razu po 4).

Przygotujcie ten bezowy deser piernikowy na Boże Narodzenie albo w okresie karnawału – będzie się wspaniale prezentował na słodkim stole :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na proste desery

Polecane przepisy na mini desery

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na mini desery idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: