Prosty chleb pszenny

Dziś chciałam pokazać przepis na szybki (szczególnie latem) i pyszny domowy chleb pszenny.

Pieczony na białej mące i drożdżach, więc przy upałach rośnie momentalnie, a jego upieczenie zajmuje około 25 minut.

Niespełna 30 minut i już jest pyszny gorący, pachnący bochenek na śniadanie :)

Chlebek można upiec bezpośrednio na blaszce – formując go w kształt bochenka, albo w foremce (tylko wtedy trzeba go popiec jakieś 10 minut dłużej).

Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie również moje inne przepisy na chleb i bułki.

 

 prosty chleb pszenny

 chleb pszenny

 

Prosty chleb pszenny – przepis do druku

Prosty chleb pszenny

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek chleba.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 3 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Danie Pieczywo
Porcje 1

Składniki
  

  • 500 g mąki (może być zwykła 500, ale można też użyć mąki pełnoziarnistej)
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (do rozrobienia drożdży)
  • około 300 - 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
 

  • Rozrób drożdże z cukrem i odrobiną wody.
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i część wody, wyrabiaj ciasto (ręcznie lub miskerem) i dolewaj stopniowo wodę (jeśli używasz mąki pełnoziarnistej, to będziesz potrzebować więcej wody).
  • Wyrobione ciasto odstaw na około godzinę (latem wystarczy pół godziny), po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i albo uformuj bochenek i połóż na blaszce, albo włóż chleb do foremki.
  • Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po około godzinie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz chleb przez 20-25 minut - do zrumienienia (jeśli pieczesz chleb w foremce piecz go około 10 minut dłużej).
  • Chleb ostudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!