prosty chleb pszenny

Przepis na prosty chleb pszenny na drożdżach

Zapraszam dziś na pyszny domowy chleb zrobiony na drożdżach i mące pszennej. Taki prosty chleb możecie zrobić bez problemu w domu i nie potrzeba do tego jakichś specjalnych urządzeń, czy foremek. Świeżo upieczony chleb ma pyszną chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Doskonale sprawdzi się na kanapki. Spróbujcie koniecznie!

chleb pszenny

Prosty chleb pszenny przepis krok po kroku

Jeśli lubicie piec w domu własne pieczywo, albo dopiero chcecie zacząć piec domowe chleby, to wypróbujcie ten przepis!

chleb pszenny1

Prosty chleb pszenny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybki chleb pszenny na drożdżach.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 3 hours
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb pszenny

  • 500 g mąki pszennej ((może być zwykła 500, ale można też użyć mąki pełnoziarnistej))
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru ((do rozrobienia drożdży))
  • około 300 – 350 ml wody (ciepłej )
Instrukcja
 

Jak zrobić prosty chleb pszenny

  • Rozrób drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
    15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i część wody, wyrabiaj ciasto (ręcznie lub miskerem) i dolewaj stopniowo wodę (jeśli używasz mąki pełnoziarnistej, to będziesz potrzebować więcej wody).
    500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, około 300 – 350 ml wody
  • Wyrobione ciasto odstaw na około godzinę (latem wystarczy pół godziny), po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i albo uformuj bochenek i połóż na blaszce, albo włóż chleb do foremki.
  • Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie nagrzej piekarnik do 220 stopni (góra/dół) i piecz chleb przez 20-25 minut – do zrumienienia (jeśli pieczesz chleb w foremce piecz go około 10 minut dłużej).
  • Chleb ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb drożdżowy, chleb na drożdżach
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Pszenny chleb na drożdżach – uwagi

Dziś chciałam pokazać przepis na szybki (szczególnie latem) i pyszny domowy chleb pszenny.

Pieczony na białej mące i drożdżach, więc przy upałach rośnie momentalnie, a jego upieczenie zajmuje około 25 minut.

Niespełna 30 minut i już jest pyszny gorący, pachnący bochenek na śniadanie :)

Chleb pszenny można upiec bezpośrednio na blaszce – formując go w kształt bochenka, albo w foremce (tylko wtedy trzeba go popiec jakieś 10 minut dłużej).

Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie również moje inne przepisy na chleb i bułki.

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: