Pszenne bułeczki śniadaniowe

 

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście :)

Te bułeczki możecie przygotować wieczorem, wstawić  ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec.

W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni :)

Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia ;)).

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych.

Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie :)

bułeczki śniadaniowe_4

pszenne bułeczki domowe

bułeczki śniadaniowe_5

bułeczki śniadaniowe_3

Pszenne bułeczki śniadaniowe – przepis do druku

 

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Wypieki Beaty
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 15 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 8

Składniki
  

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka ciepłego mleka (do drożdży)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja
 

  • Rozrób drożdże - pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  • Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
  • Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski - ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
  • Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano - tak około pół godziny - godzinę przed pieczeniem.
  • Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
  • Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
  • Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni.
  • Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
  • Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść :)
Słowa kluczowe bułeczki, drożdże, mąka pszenna, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!