Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście :)
Te bułeczki pszenne możecie przygotować wieczorem, wstawić ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec.
W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni :)
Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia ;)).
Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych.
Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie :)
Pszenne bułeczki śniadaniowe – przepis do druku

Pszenne bułeczki śniadaniowe
Przepis na pyszne i puszyste bułeczki pszenne idealne na śniadanie.
Składniki
Instrukcja
- Rozrób drożdże - pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mleka
- Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.250 g mąki, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).około 0,5 szklanki mleka
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski - ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
- Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
- Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano - tak około pół godziny - godzinę przed pieczeniem.
- Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
- Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
- Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni.
- Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
- Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!