bułeczki śniadaniowe_4

Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe

Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Te miękkie bułeczki o złocistej skórce i delikatnym i miękkim wnętrzu są doskonałą podstawą pysznego śniadania. To pyszna, domowa alternatywa dla sklepowych bułek, która swym aromatem pobudzi apetyt u każdego. Gorąco polecam!

pszenne bułeczki domowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz na śniadanie ciepłe bułeczki prosto z piekarnika, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bułeczki śniadaniowe 2

Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste bułeczki pszenne idealne na śniadanie.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 8 sztuk
Składniki

składniki na pszenne bułki

Instrukcja
 

Jak zrobić pszenne bułki na śniadanie

  • Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mleka
  • Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.
    250 g mąki pszennej, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
    około 120 ml mleka
  • Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski – ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
  • Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano – tak około pół godziny – godzinę przed pieczeniem.
  • Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
  • Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
  • Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni (tryb góra dół).
  • Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
  • Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść :)
Prywatne
Słowa kluczowe bułeczki, drożdże, mąka pszenna, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki śniadaniowe_5

Bułki śniadaniowe – uwagi

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście. Te bułeczki pszenne możecie przygotować wieczorem, wstawić  ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec. W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni. Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia).

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych. Na pewno wystarczy ich dla całej rodziny! Koniecznie przygotujcie te bułki i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały.

Ps. Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie – będą nimi zachwycone!

bułeczki śniadaniowe_3

Polecane przepisy na domowe bułki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na znakomite domowe bułki prosto z piekarnika. Tutaj polecam takie trzy przepisy: