Szybkie ciasto czekoladowe

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
szybkie ciasto czekoladowe

Przepis na proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache

Zapraszam Was dziś na szybkie ciasto czekoladowe, które możecie przygotować bez użycia miksera! Aby zrobić to ciasto wystarczy wam miska i łyżka, a zrobienie czekoladowego ciasta zajmie wam zaledwie kilkanaście minut! To ekspresowe ciasto czekoladowe w stylu polskiego murzynka smakuje doskonale z grubą warstwą czekoladowej polewy. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis wraz z filmem i bierzcie się do pieczenia :)

ciasto czekoladowe z kremem

Szybkie i proste ciasto czekoladowe przepis z filmem

Jeśli lubicie szybkie i bezproblemowe ciasta do zrobienia na ostatnią chwilę, to koniecznie zobaczcie to ekspresowe ciasto.

ciasto podwójnie czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z grubą warstwą ganache.
4.31 z 736 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 15
Kalorie 300 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) – można dać 1,5 szklanki)
  • 50 g gorzkiego kakao ((pół szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju (- 1/3 szklanki)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 180 ml mleka (- 3/4 szklanki)
  • 180 ml wrzącej wody (zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej – można bez kawy )

składniki na ganache czekoladowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie ciasta czekoladowego

    • W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
      200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      jak zrobić ciasto czekoladowe
    • Dodaj olej, jajko i mleko – zmieszaj łyżką albo mieszadłem.
      80 ml oleju, 1 jajko, 180 ml mleka
      jak zrobić ciasto czekoladowe
    • Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.
      180 ml wrzącej wody
      proste ciasto czekoladowe

    Krok 2 – przygotowanie formy do pieczenia ciasta

    • Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką – możesz też użyć bułkę tartą albo kaszę mannę.
    • Przelej ciasto.
      jak zrobić ciasto czekoladowe

    Krok 3 – pieczenie ciasta czekoladowego

    • Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia w trybie góra/dół i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka. Patyczek włożony w środek ciasta po wyciągnięciu musi być suchy i nieoblepiony mokrym ciastem. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż trochę czas pieczenia – możesz też zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie samego dołu.
    • Po upieczeniu ciasto czekoladowe ostudź.

    Krok 4 – przygotowanie czekoladowego ganache na ciasto

    • Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
      250 ml śmietany kremówki
      jak rozpuścić czekoladę na polewę
    • Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.
      250 g czekolady
    • Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj – aż czekolada się dobrze rozpuści i utworzy jednolitą i gładką masę.
    • Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
    • Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
      jak zrobić polewę czekoladową
    Film
    Notatki
    Ja od dłuższego czasu dość mocno tnę używany w przepisach cukier i jestem przyzwyczajona do mniej słodkich ciast. Tutaj idzie sporo gorzkiego kakao, więc ciasto jest mało słodkie. Możecie dodać do ciasta pół szklanki (100 g) cukru więcej – albo do smaku, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta.
     
    Co zamiast ganache?
    Możecie zrobić prostą polewę czekoladową – wystarczy podgrzać 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną mleczną czekoladę – wymieszać, ostudzić i gdy zgęstnieje polać nią ciasto. Właśnie do filmu przygotowałam taką lżejszą polewę czekoladową.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 29gBiałko: 5gTłuszcz: 18g
    Słowa kluczowe ciasto z kakao, proste ciasto czekoladowe, szybkie ciasto czekoladowe
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    szybkie ciasto czekoladowe z kremem

    Szybkie ciasto czekoladowe – uwagi

    Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe. A ciasto nie dość, że jest ekspresowe, to jeszcze bardzo proste, bo mieszane łyżką w misce. Do tego przygotujecie je ze składników, które każdy ma w domu. Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo to jest ciasto podwójnie czekoladowe. Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.

    Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy użyjcie mniej śmietany kremówki – maksymalnie 200 ml.

    czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym

    Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe bez miksera – wskazówki

    Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki i wymieszajcie je krótko zwykłą łyżką, albo kuchenną rózgą. Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie do otrzymania gładkiej masy. Teraz czas na gorącą wodę z kawą – tak po jej dodaniu ciasto  stanie się rzadkie, ale tak ma być! Kawy dodajemy niedużo – zaledwie 2 łyżeczki, więc nie wpływa ona mocno na smak ciasta, za to wspaniale podkreśla smak czekolady. Nawet jeśli ktoś nie przepada za kawą, to nie będzie jej tu mocno czuł. Ale jeśli jej nie lubicie i nie lubicie w ciastach, to dodajcie tylko samą wodę – ale też ma być gorąca!

    Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.

    ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem

    Ile piec ciasto czekoladowe, aby było dobrze upieczone?

    Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół. Możecie również upiec je na termoobiegu, ale wtedy zmniejszcie temperaturę pieczenia do 170 stopni. Pamiętajcie też o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Aby sprawdzić ciasto wystarczy patyczek do szaszłyków wetknąć w środek ciasta, tak aby doszedł do samego dna. Jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony mokrym ciastem, to oznacza, że jest już dobrze upieczone.

    Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.

    Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia – jeśli macie jakieś wątpliwości, to mam nadzieję, że ten film je wszystkie rozwieje.

    Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.

    ciasto murzynek

    Proste ciasto czekoladowe kcal

    Ile kalorii ma ciasto czekoladowe? Moje ciasto w 100 g ma około 300 kalorii, więc nie tak źle. Myślę, więc, że nawet osoby na diecie redukcyjnej mogą sobie pozwolić na kawałek takiego czekoladowego ciasta :)

    Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

    Ps.

    Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych ciast, ciasteczek i babeczek idealnych na różne okazje.

    najlepsze wypieki beaty

    Kliknij, aby kupić książkę

    ciasto czekoladowe na kakao
    proste ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe z ganache

    Polecane przepisy na czekoladowe wypieki

    Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Na blogu jest ich niezły wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2019 30 sierpnia

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    281 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Polecane przepisy

    Szybkie ciasto czekoladowe przepis

    Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby czekolady. Jej smak pobudza zmysły, rozpieszcza podniebienie oraz umila czas. Jest po prostu doskonała! Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe - świetnie trafiłeś. To doskonała propozycja gdy pojawią się niespodziewani goście albo Twoje dzieci poproszą Cię o słodką przekąskę, a Ty nie masz pomysłu co przyrządzić. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto czekoladowe pokocha dosłownie każdy, a co za tym idzie, niejedna osoba poprosi o przepis.

    Czekolada jest uwielbiana w każdej postaci, dlatego to ciasto zrobi furorę również na wielu innych przyjęciach – ten przepis na ciasto czekoladowe jest niezwykle uniwersalny. Posmakuje szczególnie dzieciom! Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, a może po prostu jej nie masz, śmiało możesz użyć tej słodszej, mlecznej do wykonania ganache, którym polejesz ciasto.

    To proste czekoladowe ciasto z pewnością pozostanie w pamięci każdego łasucha!

    Przepis na proste ciasto czekoladowe

    Zobaczcie koniecznie mój dokładny przepis ze zdjęciami na ciasto czekoladowe i obejrzyjcie specjalnie dla Was przygotowany filmik. Sami się przekonajcie jak proste i szybkie jest to czekoladowe ciasto. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to nie ma sprawy - dodaj więcej cukru, a na wierzch użyj polewę z mlecznej czekolady zamiast z gorzkiej. Czekoladowe ciasto na oleju jest fajnie wilgotne i dzięki polewie czekoladowej długo zachowuje świeżość. Chociaż jestem przekonana, że długo to ono nie poleży ;) Pamiętajcie, że możecie urozmaicić ciasto dodając do niego np. odrobinę mielonego cynamonu albo przyprawy do piernika.

    Jeśli lubisz rozpieszczać swoich najbliższych piekąc im przeróżne smakołyki, koniecznie przejrzyj inne, równie doskonałe przepisy z użyciem czekolady. Przygotowałam dla Ciebie nie tylko ciasta, ale również babeczki czy tarty. Każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.