Szybkie ciasto czekoladowe
Przepis na proste ciasto czekoladowe na oleju z czekoladowym ganache
Zapraszam Was dziś na szybkie ciasto czekoladowe na oleju, które możecie przygotować bez użycia miksera! Aby zrobić to ciasto wystarczy wam miska i łyżka, a zrobienie czekoladowego ciasta zajmie wam zaledwie kilkanaście minut! To ekspresowe ciasto czekoladowe w stylu polskiego murzynka smakuje doskonale z grubą warstwą czekoladowej polewy. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis wraz z filmem i bierzcie się do pieczenia :)
Spis treści
Szybkie i proste ciasto czekoladowe przepis z filmem
Jeśli lubicie szybkie i bezproblemowe ciasta do zrobienia na ostatnią chwilę, to koniecznie zobaczcie to ekspresowe ciasto z kakao i olejem.
Szybkie ciasto czekoladowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) – można dać 1,5 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 180 ml mleka (- 3/4 szklanki)
- 180 ml wrzącej wody (zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej – można bez kawy )
składniki na ganache czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady (gorzkiej )
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie ciasta czekoladowego
- W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj olej, jajko i mleko – zmieszaj łyżką albo mieszadłem.80 ml oleju, 1 jajko, 180 ml mleka
- Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.180 ml wrzącej wody
Krok 2 – przygotowanie formy do pieczenia ciasta
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką – możesz też użyć bułkę tartą albo kaszę mannę.
- Przelej ciasto.
Krok 3 – pieczenie ciasta czekoladowego
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia w trybie góra/dół i piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka. Patyczek włożony w środek ciasta po wyciągnięciu musi być suchy i nieoblepiony mokrym ciastem. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż trochę czas pieczenia – możesz też zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie samego dołu.
- Po upieczeniu ciasto czekoladowe ostudź.
Krok 4 – przygotowanie czekoladowego ganache na ciasto
- Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.250 g czekolady
- Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj – aż czekolada się dobrze rozpuści i utworzy jednolitą i gładką masę.
- Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto czekoladowe z olejem – uwagi
Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe z kakao i olejem. A ciasto nie dość, że jest ekspresowe, to jeszcze bardzo proste, bo mieszane łyżką w misce. Do tego przygotujecie je ze składników, które każdy ma w domu. Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo to jest ciasto podwójnie czekoladowe. Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.
Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy użyjcie mniej śmietany kremówki – maksymalnie 200 ml.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe bez miksera – wskazówki
Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki i wymieszajcie je krótko zwykłą łyżką, albo kuchenną rózgą. Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie do otrzymania gładkiej masy. Teraz czas na gorącą wodę z kawą – tak po jej dodaniu ciasto stanie się rzadkie, ale tak ma być! Kawy dodajemy niedużo – zaledwie 2 łyżeczki, więc nie wpływa ona mocno na smak ciasta, za to wspaniale podkreśla smak czekolady. Nawet jeśli ktoś nie przepada za kawą, to nie będzie jej tu mocno czuł. Ale jeśli jej nie lubicie i nie lubicie w ciastach, to dodajcie tylko samą wodę – ale też ma być gorąca!
Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.
Ile piec ciasto czekoladowe, aby było dobrze upieczone?
Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół. Możecie również upiec je na termoobiegu, ale wtedy zmniejszcie temperaturę pieczenia do 170 stopni. Pamiętajcie też o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Aby sprawdzić ciasto wystarczy patyczek do szaszłyków wetknąć w środek ciasta, tak aby doszedł do samego dna. Jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony mokrym ciastem, to oznacza, że jest już dobrze upieczone.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.
Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia – jeśli macie jakieś wątpliwości, to mam nadzieję, że ten film je wszystkie rozwieje.
Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.
Proste ciasto czekoladowe na oleju kcal
Ile kalorii ma ciasto czekoladowe? Moje ciasto w 100 g ma około 300 kalorii, więc nie tak źle. Myślę, więc, że nawet osoby na diecie redukcyjnej mogą sobie pozwolić na kawałek takiego czekoladowego ciasta :)
Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych ciast, ciasteczek i babeczek idealnych na różne okazje.
Polecane przepisy na czekoladowe wypieki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Na blogu jest ich niezły wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybkie ciasto czekoladowe przepis
Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby czekolady. Jej smak pobudza zmysły, rozpieszcza podniebienie oraz umila czas. Jest po prostu doskonała! Jeśli szukasz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe - świetnie trafiłeś. To doskonała propozycja gdy pojawią się niespodziewani goście albo Twoje dzieci poproszą Cię o słodką przekąskę, a Ty nie masz pomysłu co przyrządzić. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto czekoladowe pokocha dosłownie każdy, a co za tym idzie, niejedna osoba poprosi o przepis.
Czekolada jest uwielbiana w każdej postaci, dlatego to ciasto zrobi furorę również na wielu innych przyjęciach – ten przepis na ciasto czekoladowe jest niezwykle uniwersalny. Posmakuje szczególnie dzieciom! Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, a może po prostu jej nie masz, śmiało możesz użyć tej słodszej, mlecznej do wykonania ganache, którym polejesz ciasto.
To proste czekoladowe ciasto na oleju z pewnością pozostanie w pamięci każdego łasucha!
Przepis na proste ciasto czekoladowe
Zobaczcie koniecznie mój dokładny przepis ze zdjęciami na ciasto czekoladowe i obejrzyjcie specjalnie dla Was przygotowany filmik. Sami się przekonajcie jak proste i szybkie jest to czekoladowe ciasto. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to nie ma sprawy - dodaj więcej cukru, a na wierzch użyj polewę z mlecznej czekolady zamiast z gorzkiej. Czekoladowe ciasto na oleju jest fajnie wilgotne i dzięki polewie czekoladowej długo zachowuje świeżość. Chociaż jestem przekonana, że długo to ono nie poleży ;) Pamiętajcie, że możecie urozmaicić ciasto dodając do niego np. odrobinę mielonego cynamonu albo przyprawy do piernika.
Jeśli lubisz rozpieszczać swoich najbliższych piekąc im przeróżne smakołyki, koniecznie przejrzyj inne, równie doskonałe przepisy z użyciem czekolady. Przygotowałam dla Ciebie nie tylko ciasta, ale również babeczki czy tarty. Każdy znajdzie coś idealnego dla siebie.