Waniliowe scones
Przepis na waniliowe scones w wersji mini :)
Waniliowe scones to małe, kruche ciasteczka, które są idealne na jeden lub dwa gryzy. Są one przygotowywane z mąki, cukru, masła, śmietany kremówki i aromatycznej wanilii. Ciasto jest kruche i delikatne, a wanilia dodaje mu intensywnego smaku i aromatu. Waniliowe scones to doskonały wybór na szybki śniadanie lub słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Są łatwe w przygotowaniu i idealne do przechowywania, dzięki czemu można cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Gorąco polecam!
Spis treści
Waniliowe scones – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie kuchnię angielską i amerykańską, to spróbujcie tych tradycyjnych ciastek waniliowym z lukrem. Będą idealne jako dodatek do kawy czy też herbaty.
Waniliowe scones przepis
Składniki
składniki na ciastka waniliowe scones:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g masła
- 120 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( – możesz użyć cukier waniliowy – wtedy daj mniej zwykłego cukru)
składniki na waniliowy lukier:
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- mleko ( lub śmietana kremówka – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka waniliowe scones
- Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.300 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 110 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.120 ml śmietany kremówki
- Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
- Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów – rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – aż będą lekko rumiane.
- Przygotuj lukier – cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę – tyle aby lukier był lekko płynny.150 g cukru pudru, 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, mleko
- Upieczone scones zanurzaj w lukrze – albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.
- Poczekaj aż lukier zastygnie :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Waniliowe ciastka scones – uwagi
Waniliowe scones, czyli kruche, grube ciastka w waniliowym wydaniu.
Oryginalnie te ciastka wywodzą się z Wielkiej Brytanii, ale są również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Samo ciasto jest bardzo gęste i najczęściej krojone przed pieczeniem w trójkąty, albo wycinane okrągłą foremką.
Już wcześniej piekłam w domu różne scones, ale zawsze robiłam je w dużym rozmiarze – także po jednym ciachu człowiek był fest najedzony ;)
Teraz upiekłam je w wersji mini i muszę przyznać, że takie mi bardziej odpowiadają.
Można się nimi lepiej podzielić z innymi, a do tego zjada się jednego, dwa i też ma się dość :)
Te kruche ciastka przygotowałam z dodatkiem wanilii, a do tego jeszcze po upieczeniu zanurzyłam je w lukrze z wanilią.
Lukier zrobiłam gęsty, więc ciacha wyglądają jakby miały czapę ze śniegu 😊
Jak zrobić waniliowe scones – wskazówki
Ich przygotowanie jest bardzo proste – robi się je podobnie jak kruche ciasto.
Najpierw zagniatamy suche składniki z masłem, a następnie powoli dodajemy śmietankę kremówkę.
Ciasto dzielimy na porcje, lekko rozpłaszczamy i kroimy na trójkąty.
Tak przygotowane waniliowe scones pieczemy, studzimy i smarujemy lukrem.
Całość wychodzi słodziutka – i z wyglądu i ze smaku – spróbujcie koniecznie!
Może spodobają się wam również te przepisy:
Polecane przepisy na kruche ciastka
Wielbicieli domowych wypieków i pysznych ciasteczek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka. Na blogu jest ich ogromny wybór i każdy znajdzie ciastka idealne dla siebie. Ja tutaj polecam takie trzy przepisy: