Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne lekko piernikowe ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi i gruszkami.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z powidłami i gruszkami
125
g
masła
(miękkiego )
100
g
gorzkiej czekolady
300
g
powideł śliwkowych
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
1
szczypta
soli
2
jajka
(- rozmiar L)
120
g
mąki pszennej
(- niepełna szklanka)
50
g
mielonych migdałów
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
łyżeczka
cynamonu
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
gruszka
(- około 200-250 g)
dodatkowo
(- czekolada na polewę i płatki migdałów)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i gruszkami
W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, sól i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
125 g masła,
100 g gorzkiej czekolady,
1 szczypta soli
Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła - wymieszaj.
150 g cukru,
300 g powideł śliwkowych
W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
120 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy czekoladowej wbij jajka i energicznie wymieszaj łyżką
2 jajka
Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
Na wierzchu ułóż obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
1 gruszka
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polej ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz posyp płatkami migdałowymi.
dodatkowo
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto czekoladowe z gruszkami, czekoladowe ciasto z powidłami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!