Jesienią mam zawsze większą ochotę na ciasta czekoladowe :)

Na takie prawdziwe ciasta czekoladowe – upieczone z gorzkiej czekolady, mocno aromatyczne, gęste i oblepiające zęby ;)

I właśnie takie ciacho zafundowałam sobie ostatnio :D

Wykorzystałam do niego pyszne, dojrzałe gruszki oraz powidła śliwkowe (okazało się, że wykorzystałam już swój ostatni słoik powideł śliwkowych i muszę przygotować sobie nową porcję, a dodam, że te powidła, to był prawdziwy rarytas – zrobiła je nieżyjąca już babcia mojego męża i miały naklejoną datę 1987 – i były pyszne :))

Ale wracając do ciasta – wyszło rewelacyjne – mokre, mocno czekoladowe i lekko chrupiące dzięki mielonym migdałom.

Spróbujcie koniecznie :)

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe1

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe2

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe3

ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe4

 

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, sól i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła - wymieszaj.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
  • Do masy czekoladowej wbij jajka i energicznie wymieszaj łyżką
  • Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Na wierzchu ułóż obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu polej ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz posyp płatkami migdałowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!