Jesienią mam zawsze większą ochotę na ciasta czekoladowe :)
Na takie prawdziwe ciasta czekoladowe – upieczone z gorzkiej czekolady, mocno aromatyczne, gęste i oblepiające zęby ;)
I właśnie takie ciacho zafundowałam sobie ostatnio :D
Wykorzystałam do niego pyszne, dojrzałe gruszki oraz powidła śliwkowe (okazało się, że wykorzystałam już swój ostatni słoik powideł śliwkowych i muszę przygotować sobie nową porcję, a dodam, że te powidła, to był prawdziwy rarytas – zrobiła je nieżyjąca już babcia mojego męża i miały naklejoną datę 1987 – i były pyszne :))
Ale wracając do ciasta – wyszło rewelacyjne – mokre, mocno czekoladowe i lekko chrupiące dzięki mielonym migdałom.
Spróbujcie koniecznie :)
Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g powideł śliwkowych
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka (L)
- 120 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jedna duża gruszka - około 200-250 g
- dodatkowo: czekolada na polewę i płatki migdałów
Instrukcja
- W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, sól i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła - wymieszaj.
- W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
- Do masy czekoladowej wbij jajka i energicznie wymieszaj łyżką
- Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu ułóż obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu polej ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz posyp płatkami migdałowymi.