Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
3 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Nasącz biszkopt ponczem albo osłodzoną herbatą - jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to możesz dodać do niej trochę rumu :)
poncz
Posmaruj wierzch ciasta powidłami albo dżemem porzeczkowym.
ok 200 g powideł śliwkowych
Jak zrobić krem kajmakowy do ciasta kostka alpejska
Miękkie masło przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut - aż będzie blade i puszyste.
200 g masła
Dodaj do masła kawę albo kakao i krótko zmiksuj - nie przejmuj się jeśli nie będzie się chciała dobrze połączyć.
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodaj po łyżce masę kajmakową i po każdej miksuj do połączenia.
350 g masy kajmakowej
Beziki pokrusz na mniejsze kawałki.
100-150 g bezików
Dodaj je do kremu kajmakowego i wymieszaj łopatką.
Wyłóż krem na biszkopt i wyrównaj.
Jak zrobić bitą śmietanę
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Jeśli używasz żelatynę to zalej ją zimną wodą - daj jej tyle, aby zakryła żelatynę.
2 łyżeczki żelatyny
Odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, aby się stała płynna.
Dodaj do żelatyny łyżkę bitej śmietany, wymieszaj i przelej do reszty śmietany - energicznie zmiksuj.
Wyłóż bitą śmietanę na krem kajmakowy.
Na koniec posyp wierzch ciasta tartą czekoladą albo posypką czekoladową.
ok 100 g czekolady
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin "do przegryzienia".
Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed podaniem, aby krem kajmakowy się ogrzał i zmiękł.
Uwagi
Podaję kaloryczność przy użytych przeze mnie produktach, jeśli używacie inną kremówkę, albo dodajecie więcej bezików, to kaloryczność porcji się zmieni.